Startpagina

Hogeschool Gent trekt kaart vanprecisielandbouw

De land- en tuinbouwsector is een ondernemende, innoverende en snel evoluerende sector. Om te kunnen inspelen op de noden van deze sector en op de maatschappij van de toekomst worden 21st century skills onontbeerlijk. Daarom worden de studenten agro- en biotechnologie, afstudeerrichtingen landbouw en plantmanagement (tuinbouw), van de HoGent vanaf dag 1 ondergedompeld in mechanisatie, automatisering en precisielandbouw.

Leestijd : 2 min

In elke tak van de land- en tuinbouw wordt de ondersteunende rol van mechanisatie en automatisatie steeds belangrijker. Dit geldt niet alleen voor de basistechniek rond trekkers, pompen, elektriciteit, en dergelijke … maar ook voor de typische machines en toestellen die worden ingezet in zowel de plantenteelt als in de veeteelt. Het doel is om de studenten tot een goede gebruiker op te leiden. Om dit te bereiken worden er naast de theorielessen ook praktijkdagen ingericht.

Preciezer landbouwen

Precisielandbouw is niet meer weg te denken in de moderne landbouw, daarom drong een update van ons programma m.b.t. mechanisatie zich op. Precisielandbouw houdt niet alleen het verzamelen van data in maar de data dienen geïnterpreteerd te worden. Pas dan kunnen de nodige aanpassingen in de teelt beslist worden. Bij smart farming bepalen we welke factor de voornaamste beperking oplevert bij de groei van een plant. Strikte opvolging en verbetering van teelten stelt de landbouwer in staat om nog rendabele teelten te verbouwen. Daar continue opbrengstverhoging niet altijd de oplossing is om een winstgevende teelt te hebben kan met precisielandbouw marge gecreëerd worden aan de kostenzijde.

Door opbrengstgegevens te kunnen koppelen aan een zeer precieze locatie (cm-niveau) en alle beschikbare gegevens met betrekking tot deze locatie met elkaar te kunnen koppelen kan men teelttechnische beslissingen zoals breder zaaien, meer of minder bemesten, … uitvoeren om het economisch rendement te verhogen. Op onze proefhoeve te Bottelare hebben we de laatste nieuwe tools zoals gps-trekkers, handheld-gps- toestellen en zaaimachines op gps om precisielandbouw mee op te nemen in het opleidingsaanbod.

In het eerste jaar maak je kennis met elektriciteit, pompen, het zaaiklaar leggen van de bodem etc. De trekkers, plant-, zaai en oogstmachines komen uitgebreid aan bod in het tweede jaar. De afstudeerrichting plantmanagement (tuinbouw) krijgt daarnaast ook klimaatsturing. Bij de afstudeerrichting landbouw wordt in het derde jaar dieper ingegaan op precisielandbouw met onder meer precision livestock farming, gps-toepassingen etc.

In onze opleiding agro- en biotechnologie streven we naar een brede vorming van de student. In de afstudeerrichting landbouw vormen zowel plantaardige productie, dierlijke productie, mechanisatie als agrarisch bedrijfsmanagement belangrijke pijlers in het lessenpakket. In de afstudeerrichting plantmanagement (tuinbouw) zijn plantenkennis en plantenteelt, mechanisatie en automatisering, en agrarisch bedrijfsmanagement de bouwstenen.

U merkt het, de HoGent biedt een onderzoekende, innovatieve en authentieke leeromgeving aan. De opleiding is ervan overtuigd dat hun afgestudeerden met hun praktijkervaring en hun kennis over de nieuwste ontwikkelingen in de sector sterk staan op de arbeidsmarkt. Zo vormt de HoGent de professionals van de toekomst.

Hogeschool Gent

Lees ook in

Meer artikelen bekijken