Startpagina

Scheppersinstituut zet in op buitenland

In deze tijd is grensoverschrijdende samenwerking meer dan noodzakelijk geworden. Sinds een geruime tijd organiseert het Scheppersinstituut Wetteren buitenlandse stages voor de afdelingen biotechnische en planttechnische wetenschappen.

Leestijd : 2 min

Scheppersinstituut Wetteren ziet de wereld snel globaliseren. Uitwisseling is volgens de school essentieel. Zo heeft de school een samenwerkingsverband opgezet met een tuinbouwschool uit Valencia, nl. EFA La Malvesia. Onze leerlingen maken er kennis met de teelt van citrusvruchten en rijst , bosbouw en tuinaanleg. Er wordt microscopisch onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Valencia in het kader van het herkennen van schadelijke insecten en de leerlingen bezoeken een biofarm en verwerkingsbedrijven van citrusvruchten. Uiteraard is er ook ruimte voor kunst, cultuur en de degustatie van lokalen producten.

De samenwerking bestaat uit een uitwisseling van studenten. De studenten werken in een beurtrol op diverse bedrijven in de boomkwekerij , tuinaanleg en in het centrum voor Proefcentrum voor Sierteelt te Destelbergen.

Het Scheppersinstituut werd ondertussen een vaste waarde in de opleiding landbouwmechanisatie. Het leerlingenaantal groeide gestaag waardoor bij aanvang van dit schooljaar de werkplaatsruimte voor praktijk in oppervlakte werd verdubbeld. De opleiding voorziet 31 lesuren per week die uitsluitend vakspecifiek worden ingevuld. De praktijk wordt opgesplitst in twee grote delen, nl. één dag per week wordt besteed aan werkplekleren en de rest van de praktijk wordt in de eigen werkplaatsen gerealiseerd.

Het programma omvat naast de pure techniek de mogelijkheid om op eigen terrein met de machines te werken zodat de leerlingen hun materiaal leren afregelen. Het is ook belangrijk dat de leerlingen steeds met de nieuwste technologie aan de slag kunnen en dit is mogelijk dankzij bevriende bedrijven die de meest recente machines ter beschikking stellen. Ten slotte worden er tijdens de opleiding heel wat bedrijfs- en beursbezoeken georganiseerd. Dit maakt de opleiding leerrijk en heel boeiend.

Nadat we de afgelopen jaren het boomkwekerijareaal met twee hectare hebben uitgebreid, voorzien we deze zomer de start van een nieuw serrecomplex. Ongeveer 1400 m² nieuwe serres worden uitgerust met de meest moderne technologie op het vlak van hydrocultuur , led verlichting…. Diverse zones in de serres worden vooral didactisch uitgewerkt zodat het mogelijk wordt verschillende teelttechnieken met elkaar te vergelijken en proefondervindelijk vast te stellen wat de impact is van de voedings- en klimaatfactoren op de groei en de ontwikkeling van de planten.

Bovendien wordt zowel in de serre als op de containervelden gezorgd voor een integrale aanpak van de waterhuishouding. Het wordt mogelijk om het gietwater te regenereren en insijpeling van groei- en bestrijdingsmiddelen in de bodem te voorkomen. In de nabije toekomst zal het ook voor het Scheppersinstituut niet vreemd zijn om ecologisch verantwoorde teelttechnieken te organiseren!

Scheppersinstituut Wetteren

Lees ook in

Meer artikelen bekijken