Startpagina Akkerbouw

Eindelijk grote drukte in het veld!

Het zijn drukke tijden voor land- en tuinbouwers. Het bemesten, maaien, planten en zaaien vraagt nu alle aandacht. Vergeet echter ook de andere zaken zoals de gewasbescherming niet!

Leestijd : 6 min

Er zijn grote regionale verschillen in snelheid waarmee de werkzaamheden kunnen uitgevoerd worden.

Waar in het oosten al heel veel gebeurde, is het in het westen opnieuw de juiste momenten afwachten. De 10 tot 25 l per m² regen die we in het westen kregen op 14-15 april was een zeer grote spelbreker in een reeds laat seizoen. Hierdoor ging er opnieuw een week verloren, want de velden begonnen toen net droog genoeg te liggen om werkzaamheden toe te laten.

Aardappelen

Door het later kunnen uitplanten van de aardappelen kwamen er in een aantal pootgoedpartijen problemen met rot, meestal veroorzaakt door plaagknollen (phytophthora). Voor deze percelen is het straks extra opletten in de groei of deze ziekte zich doorzet in het nieuw gevormde loof, en dit meestal als stengelplaag.

De vroegst geplante percelen zitten aan de opkomst. Hier is het nu reeds tijd om aan de onkruidbestrijding te denken.

2018 wordt het eerste jaar zonder Linuron, een product dat in vele schema’s zat. Ter vervanging kunnen meerdere strategieën gekozen worden.

Bieten

Voor de bietenteelt verschilt de uitzaai enorm van streek tot streek. Voor diegenen die er nog niet in slaagden de bieten te zaaien is dit jammer. Want het oude gezegde “bij uitzaai na 20 april verlies je de topproductie” is zeker een waarheid.

Een vooropkomstbehandeling in deze koudere en straks misschien ook nattere omstandigheden blijft een verzekering voor een geslaagde onkruidbeheersing.

Daarna begint de behandeling het best bij 80% opkomst en een tweede behandeling 6-7 dagen erna. Indien men deze behandeling succesvol kan doen, wordt de rest van de onkruidbestrijding een koud kunstje. Indien niet, dan is men slecht begonnen.

De groei zit in de graanvelden. Ziekteopvolging en groeiregulatie  is aan de orde.
De groei zit in de graanvelden. Ziekteopvolging en groeiregulatie is aan de orde. - TD

Granen

In de gerst gaat het snel. Het komt er in de volgende tien dagen op aan om deze goed in het oog te houden, zodat de halmversteviging en ziektebehandeling op het laatste blad kan gebeuren.

Dit is echter een stadium van slechts een paar dagen. Want het “in aar” komen, gaat bij gerst enorm snel.

Ook indien er nog dient bijbemest te worden, moet dit dringend gebeuren. Een totale N-bemesting van 160-170 eenheden is optimaal. Wetende dat er algemeen nog een 20-tal eenheden beschikbaar waren na de winter komt dit dus neer op een gift van 140-150 eenheden N.

In tarwe zitten we aan het tijdstip van de tweede bemesting en eerste volledige ziektebehandeling.

Algemeen staan onze granen gezond, al zien we hier of daar toch wat witziekte en septoria beginnen.

Indien gewacht kan worden tot rond 5 mei met de eerste volledige ziektebehandeling is dit ideaal. Dan overschrijd je immers de vierwekenregel niet naar de tweede fungicide (aar) behandeling. Tegen dan staat de tarwe in het laatste blad tot 80  % aren uit.

Vlas

Behalve in het westen van het land is de uitzaai afgerond. In deze teelt ontstond er commotie rond het verder gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel Hussar Ultra. Blijkbaar is er in het erkenningsdossier een tekort aan studies rond het lijnzaad voor dierlijke veevoeding. Hierdoor zal het klassieke na-opkomstschema Gratil + Hussar Ultra door vele vlastelers gewijzigd worden.

Daarnaast is de productie van het Lexus gamma gestopt. De voorraad kan nog wel gebruikt worden. Een product dat naast granen ook wel eens gebruikt werd in deze teelt valt dus eveneens weg.

Een eerste oplossing bestaat erin een sulcotrion (Sulcogan, Mikado, Suporter, Zeus, Sudoku) bevattend middel in vooropkomst aan 1,5 l/ha te gebruiken.

Een tweede oplossing kan door een hogere dosis Gratil (max 40g) samen met Xinca aan 250-350 cc (bromoxynil) eventueel aangevuld met Allie (12-15 g) te gaan gebruiken. Xinca is recent erkend in vlas aan 1 l per ha, maar wordt niet aangeraden boven de 500 cc per hectare.

Let van bij de opkomst ook op voor aardvlooien. Dit zijn blauwzwarte tot bronsgroene kevertjes die heel graag naar de jonge vlasplantjes afkomen. Zeker bij zonnig schraal weer.

De zogenaamde “springers” zijn nu reeds actief! Ze vreten de kiemlobben of jonge scheutjes aan, zodat er plantuitval is. Of zodat er in plaats van één dikke sterke stengel, deze gaat vertakken in meerdere lichtere dunnere stegels, waardoor de vezelkwaliteit enorm achteruit gaat.

Een behandeling kan met bv Karate Zeon aan 75 cc of Decis aan 250 cc per hectare. Weet dat vlas aangetast door deze ‘springers’ veel gevoeliger is voor herbiciden. Eerst een behandeling met insecticide voor de herbicidetoepassing is dus beter.

Kolen

Verzorg in kolen zeker de plantbakbehandeling tegen koolvlieg nauwkeurig. Dit is meer en meer een cruciale fase in de teelt. Wees er u bewust van.

Spinosad (Tracer aan 120 ml of Boomerang/ Conserve pro aan 480 ml per 10.000 planten) geeft zeker een goede werking tegen koolvlieg.

Naast deze standaard hebben we dit jaar nu ook voor het eerst in deze periode een nieuwe molecule: Verimark 20SC. Opgelet: je zal deze naam niet meteen terugvinden op fytoweb, aangezien het een 120-dagen regeling betreft: van 1/4 tot 29/7/2018.

Dit is een diamide namelijk 200 g per liter cyantraniliprole. Erkend aan 150 cc per 10.000 planten. Het voordeel is dat deze molecule ook sterk is tegen luizen, terwijl spinosad deze werking niet kent. Het nadeel is de prijs en dat het geen terugbetaling kent via GMO.

Als luizenmiddel voor plantbakbehandeling hebben we wel nog Confidor 200 SL/ Kohinor 200SL 200 g per liter imidacloprid in spruitkool aan 200 ml per 10.000 planten. Dit is een neonicotinoïde. De vraag is dus in hoeverre dit middel nog een lang leven zal leiden.

Als onkruidbestrijding zijn er verschillende mogelijkheden. Devrinol of Bonalan kan ingewerkt worden voor planten. Stomp Aqua kan voor planten zonder inwerken Centium 360 CS, Butisan, Matrigon, Lentagran 45 WP, Dual Gold, Frontier Elite na planten. Kerb 400 SC kan ook maar niet bij sluitkool en spruiten.

De uitzaai van meerdere gewassen valt door het trage voorjaar samen.
De uitzaai van meerdere gewassen valt door het trage voorjaar samen. - TD

Wortelen

De zaai komt ook bij wortelen op gang. In deze teelt wordt de uitdaging deze onkruidvrij te houden zonder Linuron. Een molecule die vooral tegen kamille gemist zal worden.

Gelukkig hebben we hier nu Challenge (60% aclonifen) als bijkomende hulp in naopkomst. In menging met traditioneel Defi en Sencor SC aan 300-500 cc is dit zeker een welgekomen hulp.

In de vooropkomst was deze molecule al erkend, solo of in menging met Centium onder de namen Novitron Damtec en Toutatis Damtec, beide aan 50 % aclonifen.

Knolselder

Ook hier is er door het verdwijnen van Linuron een probleem ontstaan. Zeer recent kregen we ook in deze teelt een 120- dagenregeling om na planten met Challenge correctie te gaan doen. 1 l per hectare met veiligheidstermijn van 90 dagen.

Na het planten kan Centium 360 CS, Stomp Aqua, Defi, Asulox, CIPC en nu dus ook Challenge.

Spinazie

De uitzaaiperiode voor spinazie werd verstoord door de weersomstandigheden, wat maakt dat ongeveer 1/3 niet meer gezaaid kon worden, omdat men in de diepvriesindustrie rekening moet houden met oogstdagen van spinazie en erwten die in dezelfde periode vallen. Ook de teeltcombinatie met bonen of maïs wordt krap.

Na het zaaien van spinazie kan Cipc en Asulox. Centium 360 CS mag, maar wordt niet door iedereen aanbevolen in het voorjaar omwille van risico op witverkleuren. Vanaf 2 echte blaadjes kan een correctiebehandeling met een fenmedifam bevattend middel en eventueel Matrigon.

Schorseneer

De laatste oogst is voorzien voor in mei, aangezien bepaalde afnemers eerst winterspinazie moesten verwerken.

De eerste zaai gebeurde al. Dit is dus een teelt die jaar rond of langer op de velden staat !

Bij zaai kan je 8 l Bonalan inwerken, maar let op met vervluchtiging. Na zaai is 1,25 l Kerb en 1 l CIPC de basis.

Neonicotinoïden

Deze week werd of wordt er door de Europese commissie een standpunt ingenomen rond neonicotinoïden. De geluiden zijn slecht.

De Europese minister gaf zelf toe dat de publieke opinie niets minder dan een totaalverbod verwacht.

Daarmee geeft hij zelf toe dat eenmaal een bepaald product maatschappelijk afgebroken is, het politiek moeilijk verdedigbaar wordt. Wetenschap is dan een beperktere beslissingsfactor. Dit is echt zo niet langer houdbaar!

Bepalen drukkingsgroepen straks dan welke middelen niet meer toepasbaar zijn?

Prachtige voorbeelden worden in dit dossier aangehaald zoals bijvoorbeeld de zaadontsmetting bij bieten, wortelen en andere niet bloeiende gewassen.

Vele teelten bloeien niet, trekken geen bijen aan, maar toch zou het verder ontsmetten niet mogelijk zijn. Zo zullen we in de toekomst frequenter insecticiden vollevelds moeten gebruiken, en dit om deze teelten luizen- en dus ook virusvrij te houden.

Lieven Van Ceunebroeck

Lees ook in Akkerbouw

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken