Startpagina Aardappelen

Zonder Linuron in de aardappelteelt

Hoewel linuron al eerder niet meer verkocht mocht worden, werd ook het gebruik verboden sinds eind augustus 2017. Dan blijft de vraag voor veel landbouwers: hoe moet de onkruidbestrijding in aardappel nu verder?

Leestijd : 2 min

Linuron werd in 2017 nog frequent gebruikt in basisschema’s, onder andere bij onkruidbestrijding in de aardappelteelt. Nu ook het gebruik verboden is, moeten er oplossingen worden gezocht op vlak van onkruidbestrijding.

Farm Frites en Bayer deden dit en organiseerden op het landbouwbedrijf van de familie Ronsmans in Bertem een bedrijfsbezoek. Hier werden verschillende schema’s getest die het basisschema met Linuron zouden kunnen vervangen. De onkruidbestrijding in aardappelen gebeurt steeds in vooropkomst omdat men met ruggen werkt. Behandelen in naopkomst wordt eigenlijk enkel gedaan als correctie als de vooropkomstbehandeling zijn werk niet volledig deed. In de proef werd gewerkt met het ras Fontane. De belangrijkste problemen in het veld waren melganzevoet en zwarte nachtschade.

Als referentieschema tegen deze onkruiden werd gekozen voor het schema dat de familie Ronsmans steeds gebruikt: Lingo 1,5 L (dit is een combinatie van Linuron met Centium, en is dus verdwenen), Stomp Aqua 2L en Défi 3L.

Bayer koos twee basisschema’s die het schema met linuron zouden moeten vervangen. Eén van de basisschema’s is de combinatie Artist aan 2,5 kg en Challenge aan 2L.

Artist

Artist heeft als actieve stof flufenacet, dat veel in granen gebruikt wordt tegen grassen zoals duist, straatgras en windhalm. Artist bevat ook metribuzin. Naar werking toe kent het product een breed spectrum, werd op het veld meegedeeld: “Naast grassen, werkt het ook tegen veel dicotylen.” Artist zou daarbij aan 2,5 kg een goede werking hebben tegen het onkruid doornappel. Dit is goed want doornappel zorgt voor enorme problemen in België en Nederland omdat het schadelijke vruchten vormt met toxische zaden. De verwerkende industrie verbiedt dat de vruchten samen met de aardappelen in de fabriek terecht komen.

Challenge

Challenge, met als actieve stof aclonifen, heeft als sterkte zijn werking tegen melganzevoet en uitstaande melde. Die zorgden vorig jaar door de droogte en latere regen voor veel problemen door herkieming in vele percelen aardappelen en bieten. Challenge heeft ook als voordeel dat het werkt tegen melganzevoet en meldes die een resistentie hebben tegen triazines. Verder heeft het een lange nawerking, van wel vijf à zes weken.

Défi

Het tweede schema dat Bayer voorstelt is hetzelfde schema, met Artist en Challenge, maar met toevoeging van Défi. Qua onkruidbestrijding hoeft de landbouwer zich geen zorgen te maken: beide schema’s zonder linuron gaven goede resultaten naar onkruiden toe.

MV

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken