Startpagina Akkerbouw

Tarwe bemesten, het gaat nog net mooi

Begin april brachten we in Landbouwleven een dossier over de techniek van het sleepslangbemesten. We vermeldden toen dat dit een geschikte methode is om graanpercelen in het voorjaar te bemesten.

Leestijd : 1 min

Het trage voorjaar heeft er echter voor gezorgd dat pas heel laat de bemestingsmachines het veld op konden. Tegelijkertijd was het graan al wat verder ontwikkeld, zodat niet veel landbouwers nog drijfmest lieten toepassen op graanvelden.

In sommige gevallen of bij sommige percelen is het nog net mogelijk om drijfmest of digestaat uit te rijden op graan. Dat stelden we vorige week te velde vast.

Laat gezaaide wintertarwepercelen of zomertarwepercelen in combinatie met de drogere weersomstandigheden van eerder de week leenden er zich perfect toe om ‘geïnjecteerd’ te worden met drijfmest of digestaat.

Voor de bemesting moet trouwens niet noodzakelijk de sleepslangtechniek toegepast worden. Ook met een getrokken ton of zelfrijder loopt het prima. We blikken even terug met enkele foto’s.

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken