Startpagina Tuin

Stekperkplanten voor een zomer vol bloemen

Eind april, begin mei staan alle bloemenwinkels, marktkramen en tuincentra te pronken met een groot assortiment eenjarige zomerbloeiers. Vaak is het aanbod van soorten, kleuren en de laatste jaren ook steeds vaker geuren, zo overweldigend dat kiezen niet eenvoudig is. Een overzicht van de populairste stekperkplanten kan misschien een beetje helpen.

Leestijd : 3 min

Als men de prijs van de zomerbloeiers bekijkt kan men ze indelen in twee categorieën: de goedkopere zaaiperkplanten (Begonia, Impatiens, Tagetes, Viola, Lobelia...) en de wat duurdere stekperkplanten. Zaaiperkplanten worden meestal in kleinere potmaten en heel vaak in setjes van meerdere plantjes verkocht. Deze planten zijn zeer geschikt om in borders en perken in de volle grond uit te planten.

Stekperkplanten worden verkocht in grotere potmaten (potdiameter 9 cm tot 12,5 cm) en zijn ideaal voor het vullen van potten, bakken en hangmanden. Ze kunnen natuurlijk ook in de volle grond uitgeplant worden. Stekperkplanten zijn vaak het resultaat van doorgedreven veredeling en zijn vaak niet zaadvast of hebben steriele bloemen. De beste manier om ze te vermeerderen is door ze te stekken. Het meer arbeidsintensieve karakter van stekken ten opzichte van zaaien, de hogere opkweektemperatuur en de grotere potmaat verklaren meteen ook de meerprijs van deze planten.

De meest gekende stekperkplant is ongetwijfeld de Pelargonium, in de volksmond vaak geranium genoemd, maar ook de rest van het assortiment mag er best wezen. Te beginnen met Petunia’s die deze maand in het zonnetje staan als tuinplant van de maand. Deze ‘juwelen van de zomer’ zoals ze vroeger genoemd werden, zullen in al hun schitterende kleurenpracht dan ook massaal op de verkooppunten aanwezig zijn. Een ideaal moment om dit plantje te (her)ontdekken en er een zomer lang van te genieten.

Petunia

De plant komt uit Zuid-Amerika, waar ze oorspronkelijk groeit in Brazilië en Argentinië, van waaruit ze halverwege de jaren 1800 werd ingevoerd in Europa. Dankzij gericht kruisingswerk slaagden Europese telers erin om dit van nature schriel ogende plantje om te toveren tot de sterke plant die we nu kennen: een veelzijdig in te zetten, kleurrijke zomerbloeier voor toepassing in hangmanden, kuipen, muurzakken, potten en bakken. En in de volle grond schittert de Petunia graag tussen bodembedekkers in de border. De keuze is enorm: effen, gestippeld, gestreept, met enkele of dubbele bloemen en dat allemaal in alle kleuren van de regenboog. En nog komen er elk jaar nieuwe hybriden op de markt die nóg sterker zijn, nóg kleurijker zijn en die nóg meer bloeien. Met een minimum aan zorgen houdt hij het bovendien vol tot de vorst invalt en zorgt al die tijd voor een bloemenzee in de tuin. Geef de Petunia een plaatsje uit de wind in de volle zon en geef op zonnige dagen elke dag water. Zorg in potten en bakken ook voor voldoende drainage want hij houdt niet van natte voeten. Geef met mate plantenvoeding voor bloeiende planten en verwijder uitgebloeide bloemen samen met het steeltje. Zo wordt zaadvorming en uitputting of vroegtijdig verwelken van de plant vermeden. Is de plant halfweg de zomer over zijn hoogtepunt heen: flink terugsnoeien zorgt voor een hernieuwde groei en bloei.

Surfinia en Co.

Een andere klassieker onder de stekperkplanten is de Surfinia. Alhoewel deze plant pas sinds begin de jaren '90 op de markt gebracht werd, is hij door zijn unieke eigenschappen (bloeirijkheid, enorme groeikracht, hangende groeiwijze) uitgegroeid tot een terecht topper in het perkplantensegment. De Surfinia ontstond door een toevallig gevonden Petunia zaailing, met een zeer rijke bloei en een unieke groeiwijze, te kruisen met moderne Petunia cultivars. Hieruit ontstonden een groot aantal unieke cultivars die allen zeer rijk bloeien op kruipende, sterk groeiende stengels. Deze “nieuwe Petunia's” worden onder de merknaam “Surfinia”, “Crazytunia”, “Cascadia” en vele andere op de markt gebracht. Door de sterke groeikracht van de takken zijn deze planten bijzonder geschikt om in hangpotten en -manden toegepast te worden maar ook in balkonbakken zorgen ze voor een “waterval” van bloemen. Verzorg ze zoals Petunia's (voldoende vocht en zon, uitgebloeide bloemen best verwijderen) maar plant ze niet in te kleine potten en geef regelmatig extra voeding om de rijke bloei en de sterke groei te ondersteunen.

GB

Lees ook in Tuin

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Tuin Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Meer artikelen bekijken