Startpagina Economie

Hack Belgium 2018: proefveld voor de toekomst

Drie dagen lang zochten ruim duizend deelnemers in teams naar oplossingen om België klaar te maken voor de toekomst. Ondernemers, experts, bedrijven en studenten probeerden rendabele projecten te bedenken rond twaalf prangende maatschappelijke problemen. Eén daarvan: voedsel.

Leestijd : 4 min

Een nieuw tijdperk voor voedsel, zo stelde de tweede editie van Hack Belgium één van de twaalf te hacken uitdagingen voor. Lezingen rond ‘gepersonaliseerd voedsel’ en ‘voedseldiversiteit’ zetten de brainstorms in gang. Daarnaast maakten workshops en infosessies de deelnemers warm voor tien technologieën.

Inspiratie is overal

Maar ook daarbuiten viel inspiratie te rapen voor landbouwers. Deelnemer Jeffry Steemans, werkzaam bij Tomra Systems in Leuven, wil graag iets doen aan het zwerfvuil dat op akkers terechtkomt. Door zijn job ziet hij hoeveel eetbaar product er verloren gaat wanneer hun machines stukjes glas, sigarettenpeuken of ander afval veilig proberen te verwijderen.

Zelfs de cateraars op het driedaagse evenement brengen oplossingen aan. Francine en Aurélie Beya startten samen ‘Shake Eat’ op, een Brussels traiteurbedrijfje dat ‘lelijk’ fruit en dito groenten opkoopt en verwerkt tot gezonde smoothies. “We werken vaak rechtstreeks met landbouwers. Zij kunnen ons bereiken op shakeatbe@gmail.com, of 0472/33.62.40.”

Expo op de vloer

Jonge ondernemer Yanni Garcia van Plant Hive toont trots de app-gestuurde miniserre die hij met een partner heeft ontwikkeld: “Die dient niet om de professionele landbouw te vervangen, dat kan ze zeker niet, maar om mensen weer dichter te brengen bij voedselproductie, en wat daar allemaal bij komt kijken.”

Wel geschikt voor de landbouw is Watson, het systeem voor kunstmatige intelligentie van IBM dat ooit de Amerikaanse quiz ‘Waagstuk’ won. Samen met een Italiaanse partner ontwikkelde het bedrijf de ‘bioBOTGUARD’. Dat is in feite een drone uitgerust met een hoge resolutiecamera. Die neemt waanzinnig scherpe foto’s van aardappelvelden, en stuurt ze door naar Watson. Het kunstmatige brein speurt dan elke foto af naar coloradokevers, en geeft heel precies aan waar op het veld de bestrijding moet gebeuren.

Technologie

Naast drones en kunstmatige intelligentie kwamen ook technologieën als blockchain,internet of things en biotechnologie aan bod. Professor Francis Wyffels van de Universiteit Gent was verantwoordelijk voor de sessies rond robotica. We vroegen hem naar de meest veelbelovende toepassingen in de landbouw.

“Op dit moment bestaat er al veel: Robovision heeft robots ontworpen die autonoom stekken verplanten. Een interessant bedrijf is Octinion, dat een veelbelovende aardbeiplukrobot ontwikkelt. Het komt er hier in België op aan om dure arbeid te vervangen. Daarom wacht ik ook op robots die onkruid gaan verwijderen. Zeker de bio landbouw zou daarmee gebaat zijn.”

Doeners nodig

“Het mooie aan Hack Belgium vind ik dat mensen gaan bouwen en doen. Er wordt teveel nagedacht en te weinig gedaan”, antwoordt professor Francis Wyffels op de vraag waarom hij zich al voor de tweede keer voor het evenement engageert. “Hier komen mensen van allerlei slag samen, uit uiteenlopende disciplines. Daar verwacht ik veel van. In de tech-wereld zit je meer in een bubbel, en hoe slim je ook bent, je kan niet met alles rekening houden.”

Ook professor Bernard De Baets, die zich op de Universiteit Gent bezig houdt met het modelleren en simuleren van biosystemen, ziet wat in het event. Hij bracht een twintigtal studenten mee, die zich enthousiast op de uitdagingen smeten. “Hier zullen ze net wat anders leren dan achter hun boeken”, vindt hij.

Gepersonaliseerd voedsel

Sara Dirkx is alvast wat je noemt een doener. De zware voedselallergieën van haar kinderen dreven haar ertoe ‘Bon Plaisirs’ uit de grond te stampen, een bedrijf dat allergeenvrije gerechten maakt. Haar klanten zijn dieetwinkels en biowinkels, maar ook ziekenhuizen. Nu het bedrijf zo groot is geworden kan ze niet meer rechtstreeks met landbouwers werken, maar haalt ze wat ze nodig heeft bij BioFresh.

Sara Dirkx stampte ‘Bon Plaisirs’ uit de grond, dat allergeenvrije  maaltijden bezorgt aan onder meer ziekenhuizen.
Sara Dirkx stampte ‘Bon Plaisirs’ uit de grond, dat allergeenvrije maaltijden bezorgt aan onder meer ziekenhuizen. - DC

Voor wie zich ook wil richten op deze groeiende markt heeft ze enkele tips en bedenkingen. “Concurrentie is er in beperkte mate vanuit Italië en Nederland, maar Belgen zijn Bourgondiërs. Het moet lekker zijn. Daar onderscheiden we ons. Ik denk dat er nog plaats is op de markt, maar administratief is het zwaar. Er zijn veertien allergenen erkend, en je moet kunnen bewijzen dat die er niet in zitten.”

Voedseldiversiteit

Thibault Geerardyn van Rikolto, het vroegere Vredeseilanden, sprak over zeewier, insecten en bonen. “De consument moet er voorlopig weinig van hebben, al zijn het duurzame alternatieven”, betreurde hij.

Dr. Dorothée Goffin behandelde de zogenaamde super foods. “Zelf heb ik ervaring met spirulina en zeewier. Over hennep en quinoa hoor ik veelbelovende dingen. Verder zie ik erg veel in chia-zaad, omdat het gerechten romiger maakt, en een hoge voedingswaarde heeft.”

DC

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken