Startpagina Actueel

Frankrijk verbiedt 'vegetarisch vlees'

Frankrijk verbiedt vleesbenamingen voor vegetarisch vlees en zuivel. Op het Franse menu staan spoedig dus niet langer producten als 'linzenburger', 'vleesloos bacon', 'vegaworstjes' of 'sojamelk'. Hiertoe heeft het Franse parlement onlangs besloten. Als fabrikanten de verpakking van vleesvervangers niet aanpassen, kunnen ze boetes oplopend tot €300.000 tegemoet zien.

Leestijd : 1 min

Het wetsvoorstel is ingediend door veehouder Jean Baptiste Moreau, die namens de regeringspartij LREM van president Emanuel Macron lid is van de nationale assemblee. Op microblogsite Twitter toonde Baptiste Moreau zich uitermate verheugd. "Het is belangrijk foute claims te bevechten", aldus Moreau. Consumenten verdienen volgens hem correcte voorlichting. "Onze producten moeten de juiste beschrijving krijgen: de termen kaas en steak worden gereserveerd voor producten van dierlijke origine."

Baptiste Moreau baseerde zijn wetsvoorstel op een besluit van het Europese Hof van Justitie eerder dit jaar. Het Hof besloot toen dat soja- en tofuproducten niet als 'melk' of 'boter' in de schappen mogen liggen.

Baptiste Moreau kreeg ook steun vanuit de academie voor de Franse taal, die probeert de integriteit van de Franse taal te bewaren. Eerder werd in Nederland en Duitsland ook geprobeerd om vleesbenamingen voor plantaardige producten te verbieden, maar in beide gevallen haalden voorstellen het niet.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken