Startpagina Actueel

Melkprijzen in maart gedaald

De gemiddelde voorschotprijs kwam de EU is in maart op €33,58 per 100 kg standaardmelk. Dit betekent een daling van 93 cent ten opzichte van februari. Ten opzichte van maart 2017 ligt de gemiddelde melkprijs 1% hoger. Dat blijkt uit de LTO-melkprijsvergelijking. Milcobel betaalt met €29,94 het minste van alle 17 grotere zuivelondernemingen.

Leestijd : 2 min

Bijna alle zuivelondernemingen hebben in maart de melkprijs verlaagd. De Ierse zuivelondernemingen hebben de melkprijzen met zo’n €2 per 100 kg verlaagd, maar tegelijkertijd extra betalingen gedaan van c.a. €1,5-2,0 per 100 kg om hun melkveehouders die last hebben van ongunstig weer te steunen. Het Duitse Hochwald en Arla hebben de melkprijzen het meest verlaagd met respectievelijk €3 en €2,5 per 100 kg. Ook de berekende melkprijs van Glanbia is fors gedaald, maar dat komt doordat de melkprijs in februari inclusief een hoge seizoenstoeslag was.

Ook de Franse melkprijzen zijn in maart gedaald en voor april zijn verdere prijsverlagingen aangekondigd. Ook Dairy Crest , Royal A-ware , FrieslandCampina en Arla hebben voor april prijsverlagingen aangekondigd van respectievelijk € 1,5 , 1,0 , 1,0 en 0,2 per 100 kg. De melkprijs van DMK blijft in april ongewijzigd. De Arla melkprijs blijft in mei ongewijzigd, terwijl Dairy Crest en FrieslandCampina prijsverlagingen hebben aangekondigd van € 1,6 respectievelijk 50 cent per 100 kg.

Markt

In de EU lijkt de melkaanvoer hinder te hebben ondervonden van de kou, meldt brancheorganisatie Zuivel NL in een bericht. Tot en met februari nam het volume nog aanzienlijk toe. Sindsdien is er sprake van een wat tegenvallende melkaanvoer en lijkt de periode van significante groei voorbij te zijn. Buiten Europa is er nog grotendeels sprake van groei. In de maanden januari en februari nam de melkaanvoer in de belangrijke zuivel exporterende landen Argentinië, Australië, Uruguay en de Verenigde Staten toe.

Wel leek het groeitempo in de Verenigde Staten in maart weer wat af te nemen. Nieuw-Zeeland heeft als gevolg van ongunstige weersomstandigheden sinds december een stap terug gedaan. Ook in de eerste drie maanden van 2018 daalde de melkaanvoer. Na Pasen is de boternotering sterk gestegen. De notering lag eind april al weer dicht tegen het niveau van €600 per 100 kg aan. De sterke stijging werd veroorzaakt door een goede vraag en een relatief lage beschikbaarheid van boter als gevolg van beperkte productie en lage voorraadniveaus.

Magere melkpoeder

Het dieptepunt in de markt voor mager melkpoeder lijkt gepasseerd te zijn. De markt stond lang onder druk door de ruime interventievoorraad van de EU. Ondanks het vrijkomen van een relatief grote hoeveelheid interventiepoeder heeft de notering eind april een forse stap omhoog gemaakt. Dit lijkt een indicatie te zijn dat er momenteel weinig vers product beschikbaar is. Bovendien loopt de export nog altijd goed, waardoor geproduceerd poeder makkelijk kan worden weggezet. Hoewel er sprake is van een rustige markt, heeft ook de notering van vol melkpoeder in april de weg omhoog gevonden. Met name het hogere prijsniveau van melkvet trekt de prijs omhoog.

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken