Startpagina Akkerbouw

Weinig zorgen om graanhaantje en tarwestengelgalmug

Uit de recentste waarnemingen door het Landbouwcentrum Granen en partners naar het graanhaantje op 30 Vlaamse tarwepercelen blijkt in het algemeen een stabilisatie en aan de kust zelfs afname van de druk van het graanhaantje.

Leestijd : 2 min

In het binnenland blijft de situatie sterk perceelsafhankelijk. Op 1 enkel perceel worden, ondanks de afname, nog steeds hoge hoeveelheden eitjes geteld en zal de schadedrempel waarschijnlijk overschreden worden. Ondanks de warme omstandigheden is er weinig nieuwe eiafleg. Bovendien zien we uit de hoeveelheid eerder afgelegde eitjes maar zeer beperkt jonge larven verschijnen. De oorzaak is waarschijnlijk te zoeken bij de wisselende weersomstandigheden van de laatste weken.

Sporadisch wordt er een bladluis aangetroffen en zelfs bij deze beperkte druk zijn er reeds sporen van natuurlijke vijanden aangetroffen. Zo werden deze week de eerste eitjes van zweefvliegen en mummies aangetroffen. Deze laatste wijzen op de aanwezigheid van sluipwespen die bladluizen parasiteren en zo afdoden.

Tarwestengelgalmug

Om de evolutie van de tarwestengelgalmug op te volgen werden er door Inagro, afdeling Akkerbouw (Rumbeke-Beitem) gele vangbakken geplaatst op percelen granen in de zwaardere gronden in de kustpolder, die een risico bieden voor aantasting door de tarwestengelgalmug. De waarnemingen worden uitgevoerd op gewas zonder insecticidebehandeling.

Tot op 7 mei was de eileg van de tarwestengelgalmug sporadisch tot zeer sporadisch. Op basis van de huidige waarnemingen zijn specifieke behandelingen tegen de tarwestengelgalmug in de volgende dagen normalerwijze niet nodig.

De muggen komen pas te voorschijn vooral na wat regen en bij weinig wind en zachter weer. Wanneer het weer bevorderlijk wordt voor de vluchten van de tarwestengelgalmug (zachter weer met weinig wind) wordt er in percelen met veel granen in de vruchtwisseling tijdens de laatste jaren, geadviseerd de eileg goed op te volgen. Indien gemakkelijk eileg gevonden wordt, kan een insecticidebehandeling een positieve impact verwezelijken.Eens de vluchten van de tarwestengelgalmug in deze velden begonnen zijn, is het belangrijk het begin van de eiafzetting niet te missen, en de verdere eiafzetting op te volgen tot het einde van de eiafleg.

TD naar LCG

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken