Startpagina Bedrijfsnieuws

Basf Crop Protection verruimt zijn gamma voor de graanbescherming

Met de commercialisering van een nieuwe groeiregelaar, de lancering van twee herbiciden, uitbreiding van de erkenning van Malibu en uitbreiding van de Xemium fungicidefamilie, biedt Basf verruimde mogelijkheden aan de graanteler.

Leestijd : 4 min

Voor Basf is de strijd tegen legering in granen altijd een belangrijk thema geweest. De Duitse gewasbeschermingsspecialist heeft zijn eerste groeiregulator, cycocel, in 1966 gelanceerd. Terpal volgde in 1979 en combineert Ethepon en Chloormepiquat. In 1985 bevatte Meteor/Mondium een nieuwe actieve stof, imazaquin. Vijftien jaar later zag nog een nieuwe molecule het levenslicht, namelijk prohexadione in Medax Top.

Medax Max, grote flexibiliteit in gebruik

Bruno Burlet, crop advisor bij Basf, legt ons uit dat er dit jaar voor Basf een nieuwe etappe aanbreekt binnen het domein van de groeiregulatie met de lancering van Medax Max, bestaande uit twee complementaire moleculen prohexadion-calcium (5%) en trinexapac-ethyl. Dit middel zal ook gecommercialiseerd worden onder de namen Percival en Prodax.

Medax Max wordt aangeboden volgens een water dispergeerbaar granulaat (WG). De actieve stoffen worden samen gecombineerd met ammoniumsulfaat, dat de werking bevordert, en formuleringsadditieven die de toepassing en de werking verbeteren. Ammoniumsulfaat zorgt vooral voor een tijdsvoordeel door de snellere opneembaarheid van de actieve stoffen door de plant.

Trinexapac, is reeds een twintigtal jaar gekend van bij Moddus, versterkt de stengel en verkort de afstand tussen twee knopen. Prohexadion is onmiddellijk actief in de plant, versterkt de stengelbasis en bevordert de wortelontwikkeling.

Medax Max wordt verkocht in de EcoPack verpakkingen die zekerheid bieden voor de gebruiker en het milieu. Het middel is erkend voor alle granen, met uitzondering van zomerrogge en kan toegepast worden vanaf het stadium einde uitstoeling (29) tot laatste blad (39), zelfs tot eerste baarden zichtbaar (49).

“Deze nieuwe groeiregulator biedt een grote flexibiliteit ten aanzien van de weersomstandigheden: efficiënt bij temperaturen van 8 tot 25°C, zelfs selectief bij 5°C en actief zelfs bij afwezigheid van licht. Hierdoor verzekert Medax Max topprestaties tegen legeren, alsook het rendement en de kwaliteit bij de oogst. Medax Max is combineerbaar met een groot aantal herbiciden en fungiciden”, zo legt Bruno Burlet uit.

Bij wintertarwe geldt dat hoe sneller Medax Max wordt toegepast, hoe duidelijker de versterking van de stengel zichtbaar is. In wintergerst wordt het middel ingezet tegen legeren, stengel- en aarbreuk. Hier is de nieuwe groeiregulator zeer efficient als hij wordt ingezet in het stadium van het laatste blad.

Nieuws bij de najaarsonkruidbestrijding

Gebaseerd op de filosofie: op tijd, krachtig en juist, biedt Basf nu extra mogelijkheden binnen zijn herbicidenaanbod voor de graanteelt om moeilijke onkruiden te gaan bestrijden zowel in vooropkomst, als in de vroege na-opkomst.

De erkenning van Malibu werd uitgebreid in de vooropkomst en er zijn met Pontos en Quirinus twee nieuwe herbiciden bijgekomen. “Deze drie middelen bevatten flufenacet dat de dag van vandaag dé basis actieve stof vormt in de strijd tegen duist”, legt crop advisor Yves Decroos uit.

Pontos bevat 240 g/l flufenacet en 100 g/l piconilafen. Quirinus bevat 240 g/l flufenacent en 50 g/l piconilafen. Deze twee herbiciden zijn erkend in wintertarwe, wintergerst, spelt, triticale en winterrogge.

Basf beveelt Malibu, Pontos en Quirinus aan als basismiddelen tegen grassen met als reden hun sterke werking op windhalm, raaigras, straatgras en duist in vooropkomst en in de vroege na-opkomst in de herfst.

Priaxor, nieuw in het Xemium-gamma

Crop manager cereals & field crops, Cedric Oostland legt ons uit dat in 2013 fluxapyroxad (Xemium) via een SDHI actiewijze werd gelanceerd. Dit in combinatie met een triazool in Adexar, Ceriax en Librax. Basf Crop Protection voegt daar dit jaar Priaxor EC en Caramba aan toe.

Priaxor bevat 75 g/l Xemium + 150 g/l pyraclostrobin. De actieve stoffen hierin zijn reeds gekend en verdeeld, toch gaat het hier om een associatie met carboxamide en een strobilurine, maar zonder triazool. Priaxor is erkend tegen septoria, bruine roest, gele roest, witziekte en oogvlekkenziekte. Een bufferzone van 20m met 75% driftreducerende techniek moet gerespecteerd worden.

De tandem Priaxor + Caramba (60 g/l metconazool) bevat dus drie actieve stoffen met verschillende maar complementaire actiewijze’s: SDHI, strobilurine en triazool. Het doel ervan is het werkingsspectrum te vergroten richting aarfusarium, het opbrengstpotentieel veilig stellen en diverse actiemodussen gebruiken ten aanzien van resistentie.

Deze tandem wordt gecommercialiseerd onder vorm van een ‘pack’ bestaande uit twee bidons. Te verstaan 5 l Priaxor EC + 5 l Caramba. De erkenning heeft toepassing in wintertarwe, wintergerst en triticale.

Algemeen beveelt Cedric Oostland voor de bestrijding van ziekte in wintertarwe aan om op tijd in te grijpen, rekening te houden met de gevoeligheid van de variëteit en de evolutie ervan. Specifiek ter bestrijding van septoria en roesten moet met een Stick & Stay middel ingegrepen worden (+ partner) in de T1 (2e knoop – voorlaatste blad). In de T2 (in de aar komen) wordt dan Xemium ingezet.

Wat wintergerst betreft raadt Cedric Oostland aan om een ziektecomplex van helmintosporium, rinchosporium, dwergroest, ramularia, witziekte, strepenziekte, … te aanschouwen en te kiezen voor een breedwerkende oplossing in de T1. In de T2 wordt dan een associatie van Xemium + chloorthalonil ingezet.

Voor de volledigheid nog melden dat Comet in het Basf gamma vervangen wordt door Comet New, een nieuwe formulering die 200 g/l pyraclostrobin bevat. Dit fungicide is erkend tegen bruine en gele roest en wordt vooral ingezet na het verschijnen van het laatste blad. Het versterkt een carboxamide in de strijd tegen bruine roest.

Naar M.de N.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken