Startpagina Akkerbouw

Biolandbouw blijft groeien

De biolandbouw in Vlaanderen heeft een goed jaar achter de rug. Zowel het aantal bedrijven als het areaal is in 2017 duidelijk toegenomen. De sterkste groei is er bij de veestapel. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport over de biologische landbouw.

Leestijd : 2 min

Het aantal biologische landbouwbedrijven groeide in 2017 van 430 tot 468 stuks, een stijging met bijna 9%. Een meerderheid hiervan beoefent gespecialiseerde akkerbouw- en tuinbouwactiviteiten. Bijna een derde van de biolandbouwbedrijven houdt vee, al dan niet in combinatie met plantaardige productie. De 35 grootste biobedrijven hebben bijna de helft van het bioareaal in handen.

Het totale bioareaal (biologisch en in omschakeling) nam met 6% toe tot ruim 7.300 hectare. Ongeveer 1,2% van het totale Vlaamse landbouwareaal is nu biologisch. De biologische rundveestapel groeide spectaculair met 68%, voornamelijk vanwege het aantal biomelkkoeien dat ruimschoots verdubbelde. In de loop van 2016 zijn 12 melkveehouders gestart met een gefaseerde omschakeling. Ook de biovarkensstapel vertoont stevige groeicijfers (+40%).

Niet enkel het aantal biolandbouwers zit in de lift, ook het aantal marktdeelnemers die niet actief zijn als primaire producent, neemt toe met 11% tot meer dan duizend bedrijven. Deze bedrijven ontplooien activiteiten als verdeler, bereider, verkooppunt, importeur en/of exporteur van bioproducten.

Ten slotte zit ook de bioconsumptie in stijgende lijn. In Vlaanderen stegen de totale bestedingen aan bioproducten in 2017 tot 284 miljoen euro. De bestedingen aan biologische versproducten namen toe met 11% tot 193 miljoen euro. Biologische versproducten hebben in Vlaanderen een marktaandeel van 2,4%. Negen op de tien Belgische consumenten kopen op jaarbasis minstens eenmaal een vers bioproduct. Het grootste biokanaal blijft de klassieke supermarkt, maar de hard discount is de sterkste groeier.

Departement Landbouw en Visserij

Lees ook in Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken