Startpagina Actueel

Graanmarkt lijkt te verbeteren

De publicatie van nieuwe oogstramingen voeden de hoop dat de graanprijs in het seizoen 2018/2019 zal verbeteren. De belangrijkste oorzaak ligt in het gegeven dat naar verwachting een recordhoeveelheid graan verbruikt zal worden, en productie niet navenant zal stijgen. Hierdoor dalen de stocks ten opzichte van het verbruik tot het laagste niveau in vijf jaar tijd.

Leestijd : 3 min

Voor de graanwereld is mei altijd een spannende maand. Het Amerikaanse landbouwministerie, vaak kortweg als USDA aangeduid, publiceert dan haar eerste oogstramingen voor granen en oliezaden van het nieuwe seizoen. De graanramingen van de USDA zijn voor veel spelers in de markt maatgevend. De USDA steunt op een ongekend netwerk van analisten en de VS is één van de grootste producenten en exporteurs van agrarische grondstoffen.

De cijfers komen met een omvangrijke disclaimer. De USDA schrijft dat het groeiseizoen op het noordelijk halfrond nog maar kort loopt terwijl het zuidelijk halfrond nog goeddeels moet inzaaien.

De ramingen geven dit jaar aanleiding tot gematigd positivisme. Dat geldt nog het meest voor maïs maar ook tarwe lift mee. Voor maïs verwacht de USDA met de kennis van vandaag een wereldwijde productie van ruim 1 miljard ton maïs en dat is fractioneel meer dan een seizoen eerder. Omdat het verbruik van maïsvoor veevoer- en menselijke consumptie harder stijgt, zullen de stocks dalen van 195 miljoen ton naar 159 miljoen ton, aldus de USDA.

De markt kijkt vooral naar hoeveel van het verbruik gedekt wordt door voorraden. Met andere woorden: in hoeverre een tegenvallende oogst kan worden opgevangen. Hoe kleiner het vermogen een mislukte oogst op te vangen, des te groter het risico en dus de prijs. De zogeheten stocks-to-use-ratio daalt in de prognose van de USDA tot minder dan 15% en dat is het laagste niveau sinds 12 jaar tijd. Onzekere factor is de met geheimzinnigheid omgeven omvang van de Chinese strategische voorraad.

Daarbij gaat de USDA er vanuit dat in de EU de oogst wat zal krimpen van 62 naar 61 miljoen ton bij een vrijwel gelijkblijvende consumptie. De VS blijft met een verwacht exportvolume van 53 miljoen ton de handel domineren. De EU zal volgens de USDA 16,5 miljoen ton maïs importeren - 500.000 ton minder- dan een jaar eerder. Bij Zuidoost-Azië, Egypte, Zuid-Korea en Mexico als andere grote importeurs zijn ook beperkte verschuivingen zichtbaar.

Tarwe

Op de tarwemarkt is in de prognoses een vergelijkbare ontwikkeling zichtbaar. Hier rekenen de marktvorsers van de USDA op een totale wereldwijde productie van 748 miljoen ton en dat is 10 miljoen ton minder dan een seizoen eerder. De productie daalt volgens de Amerikanen vooral in Rusland waarbij opgemerkt dat 2017/2018 een voor Rusland zeer goed productiejaar was.

De productie in de EU daalt in de raming van 151 miljoen naar 150 miljoen ton. Het mondiale verbruik wordt ingeschat op 754 miljoen ton. De productie blijft dus ook hier achter bij het verbruik, maar bij tarwe is de beginvoorraad groter. De stocks-to-use-ratio daalt hierdoor bij tarwe van ruim 36% naar 35%, wat nog altijd bijzonder veel is.

Soja

Vanuit Belgisch perspectief is de sojamarkt vooral relevant omdat soja een veel gebruikt eiwitrijk ingrediënt voor veevoer is.De sojamarkt zal volgens de USDA redelijk in 2018/2019 redelijk in balans zijn. De stocks-to-use ratio daalt wel maar blijft met ruim 24% op een behoorlijk peil. De handel neemt wel toe: in 2018/2019 wordt een record-niveau soja uitgevoerd. Net als bij de maïsvoorraad spelen ook de Chinezen een rol. Als de VS en China hun handelsconflict niet bijleggen, stelt China een ‘strafheffing’ in van 25% op Amerikaanse soja. JCB

Lees ook in Actueel

Europees parlement keurt versoepeling milieuvoorwaarden GLB goed

Boerenprotest Europarlementariërs gaven woensdag 24 april in Straatsburg groen licht voor het voorstel van de Europese Commissie om enkele milieuvoorwaarden van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te versoepelen. Deze en andere versoepelingen moeten de administratieve belasting voor Europese landbouwers verlichten.
Meer artikelen bekijken