Startpagina Actueel

Zwerfvuil splijt grote politieke partijen

De vraag of Vlaanderen statiegeld moet invoeren in de strijd tegen het zwerfvuil - een probleem voor onder meer melkveehouders - splijt de Vlaamse meerderheid. CD&V-minister Joke Schauvliege heeft een verpakkingsplan klaar met daarin de invoering van statiegeld als sluitstuk. Maar coalitiepartners Open Vld en N-VA willen niet weten van dat statiegeld. In een bij momenten verhit debat in het Vlaams Parlement beschuldigde N-VA coalitiepartner CD&V zelfs van "demagogie".

Leestijd : 2 min

Vlaams minister Schauvliege legt vrijdag haar verpakkingsplan voor aan de Vlaamse regering. Dat plan moet onder meer zorgen voor minder overbodige verpakkingen en minder zwerfvuil. Ook de invoering van statiegeld op blikjes en petflessen maakt deel uit van het plan. Of de conceptnota vrijdag groen licht krijg, is nog maar de vraag. Coalitiepartners Open Vld en N-VA zien de invoering van statiegeld namelijk niet zitten. Dat werd woensdag duidelijk tijdens het actualiteitsdebat over de kwestie in het Vlaams Parlement. "Statiegeld is geen totaaloplossing in de strijd tegen zwerfvuil", zei Open Vld-politica Gwenny De Vroe.

Statiegeld is volgens haar ook "onrechtvaardig". "Je bestraft de overgrote meerderheid van de Vlamingen, die vandaag al recyclekampioen zijn, terwijl je de kleine groep van zwerfvervuilers zou moeten aanpakken." Open Vld gelooft veel meer in versterkte handhaving. "Meer controles, meer beboeten, meer bestraffen", aldus De Vroe. Ook N-VA gelooft niet in statiegeld als hefboom tegen de zwerfvuilproblematiek. Volgens N-VA-fractieleider Matthias Diependaele wegen de baten niet op tegen de kosten. Zo zouden de kosten voor de gemeenten (geraamd op 155 miljoen euro) amper met 16 miljoen euro dalen terwijl het systeem zelf 77 miljoen zou kosten. Voor die kostprijs het "goed werkende systeem van de pmd-zak op de helling zetten" ziet N-VA niet zitten.

CD&V staat dus geïsoleerd in de meerderheid. In het Vlaams Parlement liepen de spanningen tussen de meerderheidspartijen bij momenten hoog op. Toen CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel de voordelen van het statiegeld opsomde en pleitte voor de invoering van het systeem als "sluitstuk in een totaalplan", bestempelde zijn N-VA-collega Diependaele dat als "demagogie". "Ik heb ondertussen geleerd dat als een N-VA'er het woord 'demagogie' in de mond neemt, hij in problemen zit", antwoordde Van den Heuvel. Het is dus afwachten of de regering-Bourgeois vrijdag tot een eensgezind standpunt kan komen over de kwestie.

Belga-LL

Lees ook in Actueel

Pieter Obin is de nieuwe voorzitter van DGZ

Actueel Tijdens de algemene vergadering van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) op 17 april werd een nieuwe voorzitter officieel bekrachtigd. Na 16 jaar in het bestuur legt Franky Annys zijn functie neer. Hij wordt opgevolgd door rundveehouder Pieter Obin. Tegelijk werden een aantal nieuwe leden van het bestuursorgaan en de Algemene Vergadering verkozen.
Meer artikelen bekijken