Startpagina Actueel

CEO Chinese varkensslachter verdient $291 miljoen

De Chinese varkensvleesproducent WH Group betaalde haar CEO Wan Long vorig jaar $291 miljoen (€247 miljoen) aan salaris plus aandelen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de onderneming. Daarmee verdiende Wan een pak meer dan bijvoorbeeld de topman van technologiegigant Apple, Tim Cook, of Lloyd Blankfein van de machtige zakenbank Goldman Sachs. Veel geld dus voor een opperbaas in een sector waar veel boeren vechten om een klein inkomen.

Leestijd : 3 min

WH Group is de grootste varkensvleesproducent ter wereld. Het bedrijf is niet alleen de nummer één van China, de grootste producent en consument van varkensvlees, maar via dochterbedrijf Smithfield Foods ook van de VS. De bijna 80-jarige Wan begon in 1968 bouwde de in het Westen nog vrij onbekende onderneming uit van een plaatselijke staatsslachterij in handen van de overheid tot een internationale en beursgenoteerde onderneming. Daarmee wist Wan zich in eigen land op te werken tot een beroemdheid in zakenkringen, van het niveau vna Jack Ma (Alibaba).

Groeiwonder

In 1984 werd Wan voorzitter van het destijds zeer verlieslatende bedrijf. Onder Wan verbeterden de resultaten snel en in 1992 wist Wan een pact te sluiten met 16 institutionele beleggers uit 6 landen. Het bedrijf zette in op een sterk merk, Shuanghui, en zette in 2013 de stap naar de wereldmarkt door voor $4,7 miljard Smithfield Foods te kopen. De overname was vooral bedoeld om technologische en organisatorische kennis van de Amerikanen binnen te halen.

Het bedrijf slachtte vorig jaar 53 miljoen varkens. Ter vergelijk: de Debra Group in Tielt tekent voor een slachtcapaciteit van ruim 2 miljoen varkens. De Chinese onderneming is deels een integratie. Twintig miljoen varkens kwamen uit eigen stallen. Grip op de keten is in de filosofie van Wan voor WH Group zeer belangrijk: in China bestaat nog veel kleinschalige en amateuristische veeteelt en slacht wat regelmatig leidt tot grotere en kleinere voedselschandalen.

De superbonus van Wan volgt op een jaar met vrij goede resultaten. De omzet groeide met bijna 3% tot ruim $22 miljard en de onderliggende nettowinst nam 7,5% toe tot ruim $1 miljard. De door analisten als gevaarlijk hoge schulden van de onderneming werden de afgelopen jaren gestaag afgebouwd tot een meer acceptabel niveau. Het bedrijf vindt het zelf ook belangrijk te vermelden dat de omzet met verpakt vlees en vers vlees vrij dicht bij elkaar ligt. Het bedrijf investeerde op zoek naar meer marge de afgelopen jaar veel in de verdere verwerking van varkensvlees.

Het is niet de eerste keer dat Wan een forse geldsom mee naar huis neemt. De overname van Smithfield Foods leverde hem al een vermogen van honderden miljoenen dollars op. Na de overname van Smithfield Foods ging WH Group naar de beurs. Daarmee werd veel geld binnengehaald en Wan bezat voor de beursgang 9% van de onderneming. Eind 2017 lag dat percentage dichter bij 20%. In de Amerikaanse financiële pers worden bij dit percentage vraagtekens gezet.

Zo zou Wan volgens persbureau Bloomberg in de zomer van 2016 via een andere onderneming die hij vrijwel helemaal bezit, een groot aandeel aandelen hebben gekocht voor een prijs die 45% lager lag dan de marktprijs. Ook worden vraagtekens gezet bij de aanstelling van zijn zoon, Wan Hongjian, in het bestuur. WH Group is toch geen familiebedrijf?

Kritiek

Om twee redenen kan de hoge beloning Wan toch in de problemen komen als in juni de aandeelhouders samen komen. Om te beginnen wordt China nog altijd bestuurd door een communistische partij. De bevolking lijkt het alleen op papier nog Marxistische maar autoritaire bestuur te accepteren zolang de economische groei hoog ligt en de sociale misstanden niet te groot. De rijkdom van Wan en andere Chinese zakenlieden – vrijwel stuk voor stuk vervlochten met de communistische partij – roept vragen op over de groeiende kloof tussen arm en rijk en vooral de mechanismen achter die groeiende ongelijkheid.

Bovendien lijkt WH Group een lastige periode tegemoet te gaan. Door de Amerikaans-Chinese handelsoorlog die dreigt, kan de export van Amerikaans varkensvlees naar China in het gedrang komen. China heeft een heffing van 25% op Amerikaans varkensvlees afgekondigd.

JCB

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken