Startpagina Veeteelt

Veeteelt

Veeteelt

Hoe hulp bieden tijdens en na de geboorte van de lammeren?

Schapen Februari-maart is de klassieke aflamperiode voor onze schapenrassen. In een vorig artikel hadden we het over de voorbereiding op het geboorteseizoen. Het geboortemoment zelf en de week na de geboorte zijn cruciaal voor de overlevingskansen van de lammeren. Daarom willen we hier ieder jaar toch een moment dieper op ingaan. Het rendement van een schapenbedrijf is trouwens sterk bepaald door het aantal overlevende en verkoopbare lammeren per ooi.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

PAS-reeks (2): Hoe wordt de PAS-referentie 2030 bepaald?

De term ‘PAS-referentie 2030’ is een nieuw, maar bepalend begrip die in het stikstofdecreet is opgenomen. De bepaling van de PAS-referentie 2030 kan aanzien worden als het invoeren van een emissieplafond dat elk bedrijf moet gerealiseerd hebben tegen 31 december 2030.

‘Fastlane’ komt er aan

Het is niet de eerste keer dat de commissie Leefmilieu in het Vlaams Parlement zich vragen stelt over de werking van het Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veeteelt (WeComV). Minister Demir verwacht veel heil van een ‘fastlane’ die binnenkort van start gaat.

Blommerschothoeve verkoopt voor het eerst een stier via Nederlandse online veiling

De Blommerschothoeve in Malle staat al jaren bekend voor zijn uitstekende Blonde d’Aquitaine-runderen, zowel bij de opkopers van vleesvee als bij de volgers van de prijskampen. Het bedrijf neemt voor het eerst deel aan een Nederlandse onlineveiling van stamboekrunderen en de kans is groot dat ze met Tornado de veilingtopper in huis hebben.

MilkBE lanceert nieuw duurzaamheidscharter

MilkBE heeft een nieuw Duurzaamheidscharter. Met engagementen van zowel landbouworganisaties als zuivelindustrie zal MilkBE een verdere verduurzaming van de melkveehouderij stimuleren en wil het zo deel van de klimaatoplossing zijn.

Meest gelezen

Effectieve, duurzame controle tegen worminfecties via gerichte behandelingen

Gezien de opkomst van resistente wormpopulaties staat de melkveehouderij voor een uitdaging: hoe kunnen we de impact van worminfecties effectief beheersen zonder de werkzaamheid van ontwormingsmiddelen te ondermijnen? Door een combinatie van ‘evidence-based’ praktijken en duurzaamheidsprincipes bieden doelgerichte behandelingen een oplossing voor een evenwichtige wormcontrole. Project Wormtool zoekt in dat kader deelnemers.

Waarom en hoe methaan reduceren?

Er wordt in de veehouderij veel gesproken over methaanproductie én vooral over methaanreductie. Wat betekent dit in de praktijk voor veehouders?