Sprekers op Pig Rentability Day

Varkens

Op 25 mei wordt op de site van het slachthuis van de Debra-group in Tielt de Pig Rentability Day (PRD) georganiseerd. Eén week voor het groots opgezette evenement plaatsvindt, is het definitieve programma bekend.

Geiten met schijndracht hebben (meestal) een sterk opgezette buik en een gezwollen uier.

Schijndracht bij geiten op 85% van de bedrijven

kleinvee

Schijndracht, of ook wel pseudodracht of hydrometra, is een veel voorkomende aandoening bij geiten. In het geval van een schijndracht gaat de geit er (meestal) drachtig uitzien en zich ook zo gedragen, ze wordt namelijk niet meer bronstig.

Door de ondergrondse uitlopers en de vele gevormde knolletjes, kan de uitbreiding van het woekeronkruid zeer snel gaan.

Knolcyperus:bestrijden steeds moeilijker, voorkomen steeds belangrijker

Akkerbouw

In een eerder artikel werd de onkruidsoort al voorgesteld. Hier werd duidelijk dat knolcyperus door zijn snelle vermeerdering, snelle groei, groot concurrentievermogen en lage gevoeligheid aan bestrijdingsmiddelen een te duchten onkruid is. In de toekomst zal de bestrijding enkel nog bemoeilijkt worden door de genetische variantie binnen de knolcyperussoort.

Mathijs Vandewalle, praktijkleraar en hoofd van de schoolhoeve,  leidt de Koning rond.

Koning bezoekt schoolhoeve Torhout

Voor ons gezin

Scholengroep Sint-Rembert uit het Torhoutse ontving dinsdag Zijne Majesteit de koning, in het gezelschap van oud-leerling en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Hij was erg geïnteresseerd in hoe het onderwijs zich afstemt op de werkvloer.

Edition numérique des abonnés

Vietnamezen hebben wel oren naar Vlaamse poten en oren

Veeteelt

Poten, oren en snuiten van varkens, of de kammen en poten van kippen. Bij ons scheef bekeken, in Azië een delicatesse. Heel wat Vlaamse vleesbedrijven lonken dan ook naar de Aziatische liefhebbers van dat zogenaamde 'vijfde kwartier'.

Knolcyperus bestrijden is logisch

Kampioene koeien. Eig.: Bertrand Léonard (Boucherie Pondrome).  Origine : Fokkerij de Fooz (Picadilly).

De nationale Vette Osprijskamp

Vleesvee

De jaarlijkse Vette Osprijskamp vond plaats in de LAR van Rekkem op 29 april. De kwaliteit lag erg hoog. Hier de winnaars.

Via een handige internet-toepassing (<a href=https://testwerking.ilvo.be>https://testwerking.ilvo.be</a>) kunnen beren afkomstig van verschillende leveranciers met elkaar vergeleken  worden.

Eindelijk inzicht in echte waarde eindbeer

Varkens

Geen enkele zeugenhouder moet overtuigd worden van het feit dat ‘genetica’ belangrijk is voor de technische prestaties van een zeugenbedrijf, maar de waarde van de eindbeer wordt onderschat. Via de website httpos://testwerking.ilvo.be kan je nu een deel van de beren in alle aspecten én in alle onafhankelijkhied vergelijken. Dit zijn weliswaar voornamelijk VPF-beren, maar daar zou wel eens sneller dan sommigen wensen verandering in kunnen komen...

De opfok van jongvee ter vervanging van de reforme koeien is - na voeder - de grootste kostenpost op het melkveebedrijf.

Van ideaal opgevolgd vaarskalf naar een fittere, productievere en efficiëntere koe?

Melkvee

In de melkveehouderij moet een jonge vaars - als alles goed gaat - in theorie op 24 maanden niet alleen fit en volgroeid zijn, maar ook al een eerste keer afkalven. In de praktijk blijkt die termijn niet te worden gehaald. Onderzoekers van ILVO, Inagro en Hooibeekhoeve zijn daarom gestart met het VLAIO-traject JongLeven.

“De enige reden voor dit soort verdragen is dat er een paar mensen veel geld mee verdienen”, vindt Hollands.

Melkveehouder strijdt tegen CETA

Veeteelt

Limburger Luc Hollands is geen zwijger. Zijn temperament en engagement maakten van hem hét gezicht van het boerenverzet tegen het vrijhandelsakkoord met Canada. Ook nu het verdrag al deels in uitvoering is, geeft hij de strijd niet op. “Het stopt als één van de lidstaten of regio’s nee zegt. We hebben nog hoop.”

Edition numérique des abonnés

Afrikaanse varkenspest: aanbevelingen voor het jachttoerisme in Oost-Europa

Veeteelt

Het FAVV wenst enkele aanbevelingen te verspreiden voor jagers die op jachttoerisme gaan in Oost-Europa. Dit om een verdere verspreiding van het zeer besmettelijke Afrikaanse varkenspest te voorkomen.

Eén van de kinderen van melkveehouder Bert Boonen  studeert landbouw. “Het is niet bepaald een beroep dat je iemand kunt  opleggen”, vindt Bert.

Waar ‘Grevenbroeckers’ van gemaakt zijn

Veeteelt

Peter Boonen maakt de heerlijkste kazen. Dat mag je best letterlijk nemen: in 2010 won zijn ‘Grevenbroecker’ of ‘Achelse Blauwe’ de prestigieuze International Caseus Award in Lyon. Het belangrijkste ingrediënt daarvoor? Dagelijks verse, rauwe melk van de 90 MRY-koeien die zijn broer Bert houdt.

Edition numérique des abonnés

Vergaste kuikens Zaventem veroorzaken commotie

kleinvee

Op vraag van de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid heeft een brandweerman zondagavond 20.000 kuikens vergast op het tarmac van Brussels Airport. Twee pogingen om de diertjes naar Kinshasa over te vliegen, mislukten en de exporteur wou de container niet terugnemen, zo berichten de kranten van Mediahuis dinsdag.

Edition numérique des abonnés

Toekomstgerichte varkenshouderij als passie

Varkens

De Pig Rentability Day is een uniek event voor de professionele Belgische varkenshouder, georganiseerd door 12 participanten, één voor één Belgische bedrijven die ook internationaal een leidende en toonaangevende rol spelen binnen hun domein.

Edition numérique des abonnés

Boeren kwaad op Gaia om radiospotje over biggencastratie

Varkens

Een radiospotje van dierenrechtenorganisatie Gaia over biggencastratie zorgt voor woedende reactie bij de boeren. "Laag-bij-de-gronds", vindt het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). "Calimero's", repliceert Gaia.

Edition numérique des abonnés

Nieuwe schaderegeling moet maatschappelijk draagvlak voor wolf creëren

Veeteelt

Ook particuliere schapenhouders kunnen voortaan een schadevergoeding krijgen na een aanval door een wolf. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Landbouw Joke Schauvliege.

Edition numérique des abonnés

Landbouwimpactstudie toont de gevolgen van beslissingen rond ruimtelijke ordening en ontwikkeling op landbouw

Wetgeving

Via de landbouwimpactstudie (LIS) ondersteunt het Departement Landbouw en Visserij zijn adviezen over het landbouwgebruik op het platteland. Hierdoor worden beslissingen snel, objectief en transparant genomen. Ook andere openbare besturen kunnen deze tool op vraag gebruik maken.

Na de zaai zal een naopkomst onkruidbestrijding in maïs dit jaar snel volgen.

Onkruiden in de naopkomst aanpakken in de maïsteelt

Akkerbouw

Vorige week brachten we een eerste bijdrage over de aanpak van de onkruiden in de maïsteelt. Toen stonden we stil bij de nieuwigheden voor dit seizoen en de ervaringen die we in 2017 opdeden.

Edition numérique des abonnés

ABS vindt Gaia-radiospot over castratie misleidend

Varkens

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS vzw) vindt de radiospot van Gaia over het castreren van biggen misleidend en onaanvaardbaar. “In tegenstelling tot wat in de radiospot gesteld wordt, behoort het castreren van biggen zeker niet tot de favoriete bezigheid van de varkenshouder”, weet het ABS.

Vandaag heeft al 80% van de rundveehouders in België een IBR-vrij statuut (I3 of I4).

Nieuwe handelsregels IBR

Veeteelt

Op 2 mei 2018 wijzigden de handelsregels voor IBR. Afhankelijk van het IBR-statuut van een bedrijf zijn er nieuwe handelsregels van toepassing. Het wordt dus nog belangrijker dan vroeger om bij de aan- en verkoop van dieren de IBR-statuten te checken, zo meldt DGZ, Dierengezondheidszorg Vlaanderen.

Meest recent

Meest recent