Trouw Nutrition met nieuw boerenplatform op zoek naar boerentips

Veeteelt

Via liefdevoorboeren.be wil de firma boeren bij elkaar brengen om elkaar te inspireren, ontmoeten en onderling tips uit te wisselen. “We willen de relatie tussen boeren versterken. Door kennis en expertise te delen, kunnen we gezamenlijk de slagkracht van de agrarische sector vergroten”, motiveert Gerjan van Alst, General Manager Trouw Nutrition Benelux.

Last van invasieve plantensoorten? Schapen lossen het op.

Infrabel laat schapen afrekenen met invasieve plantensoorten

Schapen

Tijdens een vier jaar durend project gaat spoornetbeheerder Infrabel schapen en geiten inzetten om moeilijk bereikbare spoorbermen te "onderhouden". Zowat 150 dieren zullen in Mechelen en Dilbeek grazen langs afgesloten spoorbermen. Tegelijk wordt gehoopt dat ze bepaalde invasieve plantensoorten kunnen uitroeien door ze op te eten.

De N-VA wil een kleinere veestapel.

N-VA kiest voor bio, korte keten en kleinschalig

Economie

Als Vlaanderen in 2020 zelf kan bepalen waar de Europese landbouwsubsidies naartoe gaan, dan kiest de N-VA voor bio, korte keten en kleinschalige landbouw, tegen grootschalige, industriële bedrijven in. De veestapel moet van de N-VA kleiner. Dat schrijft De Standaard donderdag.

Newcastle disease is een risico voor alle soorten pluimvee. Eieren en vlees worden niet door de ziekte aangetast.

Opnieuw ziekte van Newcastle gevonden

Pluimvee

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft dinsdag een nieuw geval van de ziekte van Newcastle vastgesteld bij pluimvee van een opfokbedrijf in Waregem. Die besmetting komt bovenop de zestien al gekende besmettingen die sinds 26 april werden vastgesteld. Dat meldt het FAVV.

Edition numérique des abonnés

Milcobel verhoogt melkprijs stevig

Melkvee

Milcobel heeft beslist om de melkprijs voor de juni-leveringen 2018 te verhogen met 2,25 euro/100 liter tot een standaardprijs van 31 euro/100 l, hetzij 33,35 euro/100 l reëel uitbetaald voor een gestandaardiseerde levering.

Belgische rundvleesketen verplicht verdoofd slachten

Vleesvee

Belbeef, de interprofessionele organisatie die de schakels uit de rundvleesketen verenigt, heeft maandag bekendgemaakt dat haar lastenboek verdoofd slachten voortaan verplicht voor gebruikers van de Belbeef-standaard. De sector wil zo structurele stappen nemen naar een hogere standaard voor meer dierenwelzijn en meer transparantie naar de slachtmethode. Rundvlees afkomstig van dieren die niet verdoofd geslacht werden, komen niet langer in aanmerking voor verkoop onder de Belbeef-standaard.

Diverse inwoners van Holsbeek hebben geklaagd over overlast door een kalverhouderij. Op de foto een willekeurige kalverhouderij.

Holsbeek vraagt schorsing milieuvergunning veebedrijf dat aan basis ligt van vliegenplaag

Vleesvee

De gemeente Holsbeek heeft de deputatie van Vlaams-Brabant gevraagd om de milieuvergunning te schorsen van het veebedrijf uit Sint-Pieters-Rode dat aan de basis ligt van een grote vliegenplaag in de omgeving. "Samen met de milieu-inspectie zijn we van oordeel dat er geen sprake kan zijn van een heropstart zolang er geen garanties zijn dat aan alle exploitatievoorwaarden voldaan is", zegt burgemeester Hans Eyssen (CD&V).

Newcastle disease vormt een grote bedreiging voor pluimveehouders.

Geval van ziekte van Newcastle in Beerse, maatregelen in Zinnik en Verviers opgeheven

Pluimvee

Bij een hobbyhouder in Beersel, in Vlaams-Brabant, is vrijdag een nieuw geval van de ziekte van Newcastle vastgesteld. Dat meldt het federaal Voedselagentschap (FAVV). Deze besmetting komt bovenop de 13 al gekende besmettingen die sinds 26 april 2018 werden vastgesteld, aldus het FAVV.

Op Tullamore Farm grazen koeien en schapen samen.

Ierland: vleesvee en schapen, melkvee zonder stal

Melkvee

Het Irish Farmers Journal schrijft niet alleen over boeren, maar is als eigenaar van een bedrijf met vleesvee en schapen en mede-eigenaar van een melkveebedrijf ook een landbouwbedrijf. Het ene bedrijf moet bewijzen dat je economisch effectief vleesvee en schapen kunt houden, terwijl in het tweede bedrijf volledig zonder jongvee en stallen wordt gewerkt.

Er zit heel wat verschil in de manier waarop zuivelbedrijven grotere hoeveelheden  geleverde melk belonen.

Milcobel beloont grotere veestapels relatief gul

Melkvee

Niet alle zuivelbedrijven in Europa betalen meer geld per liter voor meer liters. Van zij die het in Europa wel doen, blijkt Milcobel één van de best betalende.

LTO verwacht dat de melkprijzen de komende maanden weer zullen stijgen.

Europese melkprijs mei zesde daling op rij

Melkvee

De voorschotmelkprijzen komen in mei 2018 uit op gemiddeld € 32,10 per 100 kg standaardmelk. Dat is in Europa de zesde daling op rij. Belgische referentie Milcobel bleef ongewijzigd.

De melkprijs is na maandenlange stijgingen in juni gedaald.

Prijzen melk en granen in juni gedaald

Economie

Internationale prijsquoteringen voor granen en zuivel zijn, na maandenlang gestegen te zijn, in juni gedaald. In juni daalde ook de prijs van plantaardige oliën, terwijl voor suiker en vlees lichte prijsstijgingen genoteerd kunnen worden. Dat blijkt uit de FAO Voedselprijsindex die de VN publiceert.

Een schapenboer is veroordeeld voor het illegaal slachten van zijn beesten.

Schapenboer krijgt drie maanden voor illegale slachting

Schapen

Een schapenboer uit Wielsbeke heeft een beroepsverbod en een celstraf gekregen voor illegale slachting. In zijn hoeve kweekte de boer schapen en geiten, die vervolgens illegaal geslacht werden. De ingewanden werden aan de honden gevoerd.

Edition numérique des abonnés

Mycoplasma artritis bij vleesvarkens

Varkens

Tussen 10% en 30% van de vleesvarkens op het bedrijf kunnen mankheid vertonen. Tegenwoordig wordt manken bij vleesvarkens steeds meer en meer toegeschreven aan Mycoplasma hyosynoviae. Mycoplasma artritis wordt veroorzaakt door Mycoplasma hyosynoviae. Deze bacterie kan een ontsteking van de gewrichten veroorzaken en dit resulteert in het mank worden van het aangetaste dier.

Nederland zet in op een warme sanering in de varkenssector.

Nederland: 200 miljoen voor versterking varkenshouderij

Varkens

De Nederlandse overheid wil varkenshouders die willen groeien, helpen dat op een duurzame manier te doen. Tegelijk worden varkenshouders die willen stoppen, eveneens geholpen. Hierdoor wordt de totale geuroverlast in gebieden met een hoge concentratie vee tegengegaan en daalt het aantal varkens. Het Nederlandse kabinet trekt € 200 miljoen uit voor de operatie.

In de zones van 3 km en van 10 km is een verbod van kracht voor het verplaatsen van alle pluimvee en broedeieren.

NCD bij opfokbedrijf in Zulte gevonden

kleinvee

Er is een nieuwe besmetting met de ziekte van Newcastle (NCD) vastgesteld bij een opfokbedrijf (zonder buitenbeloop) van legkippen in Zulte (Oost-Vlaanderen). Ook rond dit bedrijf worden beschermingszones afgebakend.

Het groene vlak van het vrouwelijk BVD-oormerk mag in geen geval geschonden zijn.

Vlot identificatiedocumenten aanvragen

Melkvee

Vorige zomer werd DGZ regelmatig gecontacteerd door veehouders die nog in afwachting waren van de identificatiedocumenten van hun kalveren. Hoe kan de veehouder er zelf mee voor zorgen dat hij die documenten tijdig ontvangt?

Bij bepaalde oormerkreeksen van het type Senior Ultra TST van de leverancier Allflex (zoals op foto) wordt een groter uitvalpercentage vastgesteld dan normaal.

DGZ bereikt overeenkomst rond verlies BVD-oormerken

Melkvee

Bij bepaalde oormerkreeksen van het type Senior Ultra TST van de leverancier Allflex wordt een groter uitvalpercentage vastgesteld dan normaal. Vandaag is er, na intensief overleg met Allflex en in nauwe afstemming met de sector, een akkoord bereikt rond een vergoeding.

Koninginne van de Paddenhoeve  (Or x Panache), kampioen gekalfde vaarzen. Eig.: Van Liedekerke Fr., Herzele.

Beter beenwerk op Sint-Lievens-Houtem

Vleesvee

Het volledig nieuw aangelegde marktplein van St-Lievens-Houtem was terug de vaste locatie van de jaarlijkse provinciale prijskamp voor het Belgisch Witblauw. Na een paar magere deelnemersjaren konden de organisatoren ditmaal ruim een 100-tal dieren verwelkomen.

Figuur 1. Zware bergetappen met grote hoogteverschillen, zo kan de prijsvolatiliteit sedert 2007 nog steeds beschreven worden.

Melkjaar 2017 was goed, Milcobel gemiddeld in Europese vergelijking

Melkvee

Na jaren met slechte prijzen zijn de melkprijzen in 2017 fors gestegen. De gemiddelde melkprijs van de meest belangrijke zuivelondernemingen in de EU steeg in 2017 met een kwart in vergelijking met 2016. Milcobel scoorde gemiddeld in vergelijk met de concurrentie.

Meest recent

Meest recent