Startpagina Actueel

Brazilië vecht invoerbeperkingen EU aan

Brazilië vindt het tegenhouden van honderden partijen Braziliaans kippenvlees door de EU niet gerechtvaardigd. Het land zal de importbeperkingen daarom aanvechten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), aldus landbouwminister Blairo Maggi. Volgens Maggi grijpt de EU een betrekkelijk kleine fraudezaak op illegale wijze aan om haar eigen kippenvleesproducenten te steunen.

Leestijd : 2 min

In maart maakten Braziliaanse autoriteiten bekend dat laboratoria mogelijk de hoeveelheid salmonella die in kip gevonden heeft lager heeft voorgesteld dan de werkelijkheid. Het potentiële schandaal is een nieuw hoofdstuk in wat vertaald uit het Portugees ‘Operatie Zwak Vlees’ heet. De operatie legde al diverse mogelijke misstanden in de vleessector bloot, zoals het omkopen van controleurs die vervalste houdbaarheidsdate vaststelden.

De Braziliaanse overheid onderzoekt zes sites, waaronder slachterijen van de vleesgigant Brasil Foods. Het schandaal is pijnlijk want Brazilië is na de VS de grootste producent en exporteur van kippenvlees wereldwijd. Jaarlijks exporteert Brazilië voor €1 miljard aan kippenvlees naar de EU. Het gaat om een volume van 500.000 ton. Ook onder meer Rusland en de Golfstaten zijn grote importeurs. Brazilië vreest dat andere landen het voorbeeld van de EU zullen volgen.

De situatie is extra precair voor de overheid omdat de landbouw als zo ongeveer enige economische sector in Brazilië vooralsnog ontsnapte aan een crisis. Bovendien probeert het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur met Brazilië als grootste land hierbinnen een vergaande handelsdeal met de EU te sluiten. Deze overeenkomst zou grotere importquota voor vlees moeten behelzen. De onderhandelingen lopen al jaren en lopen met name vast op het vleesdossier.

Salmonella

De EU heeft niet zomaar alle import van kippenvlees uit Brazilië stilgelegd. Maar wel alle vlees waarin één of meerdere van 2.600 salmonella stammen worden gevonden. Honderden partijen werden al door de EU terug gestuurd. Volgens Maggi is dit volstrekt niet gerechtvaardigd, omdat een groot deel van de stammen helemaal niet gevaarlijk is. Voor andere landen zou de EU minder streng zijn wat suggereert dat er andere dan voedselveiligheidsmotieven spelen.

Landbouworganisatie Copa-Cogeca onthaalde eerder het EU-beleid jegens Brazilië met grote tevredenheid. Tegenover zakenkrant Valor Econômico noemt Maggi het blokkeren van Braziliaans beleid “illegaal” en “onwetenschappelijk.”

De WTO-procedures kunnen lang duren. Eerst zal de WTO volgens haar procedures beide partijen formeel verzoeken te onderhandelen. In de praktijk is dit meestal al gebeurt en misgelopen waardoor de vraag van de WTO vooral vertragend werkt. Een eerste verzoek van Brazilië om een panel voor geschillenbeslechting op te zetten, kan door de EU met een veto van tafel worden geveegd. Een tweede verzoek enkele maanden later niet. Maar wanneer een panel misschien een jaar later een uitspraak heeft gedaan, kan dat nog worden aangevochten.

JCB

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken