Startpagina Actueel

Landschap vzw: "Zo goed als zeker lynx in Vlaanderen"

Er zijn sterke aanwijzingen dat naast de wolf ook de lynx zijn weg naar Vlaanderen heeft gevonden. Al jaren wordt er melding van gemaakt, maar eind vorig jaar werd het dier hoogstwaarschijnlijk voor het eerst gefilmd. Dat bevestigt Jan Loos van Landschap vzw na een bericht van TV Limburg.

Leestijd : 3 min

De beelden werden op 3 november vorig jaar gedraaid door twee agenten tijdens een patrouille in Sint-Martens-Voeren, in de provincie Limburg. "Zij hebben toen een dier gefilmd dat alle kenmerken vertoont van een lynx", bevestigt Loos. De beelden zijn echter vanop een vrij grote afstand genomen en de kwaliteit is ook niet al te best. "We hebben ze dan ook laten analyseren door internationale experts en die zeggen allemaal hetzelfde: dat het om een lynx zou gaan."

Honderd procent zekerheid is er dus niet, maar Loos is toch overtuigd. "Al 25 jaar zijn er verhalen van mensen die dit dier - dat omwille van zijn schuw gedrag ook het spook van het bos wordt genoemd - hebben waargenomen", klinkt het. "Nu is er tenminste een visueel bewijs."

Jan Loos wijst erop dat dit dier leeft in een gebied dat tussen de 100 en 1.000 vierkante kilometer bestrijkt. "Een enorm gebied. Het kan dus best dat zo'n lynx die in de Ardennen of de Eifel woont, eens de grens met Vlaanderen oversteekt om een ree te scoren." Door de afwezigheid van een lange staart, is het uitgesloten dat het om een wilde kat gaat, luidt het nog.

Landschap vzw heeft de website www.welkomlynx.be geregistreerd, waar vanaf woensdag meer informatie is terug te vinden over de lynx. Dat is een katachtig roofdier, van 80 à 130 centimeter lang, met bakkebaarden en gepluimde oren.

Canadese exoot?

Biologen plaatsen vraagtekens bij de waarneming van de lynx in Voeren. Het dier, dat gefilmd werd door een politiepatrouille in het gehucht Veurs in Sint-Martens-Voeren, is erg klein en de beelden zijn onscherp.

"Analyses van de beelden door een Nederlandse collega geven aan dat het dier hooguit 70 centimeter lang was, wat wel erg klein is voor een lynx", zegt specialist Koen Van Den Berge van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek in Brussel. "Er zijn wereldwijd vier soorten lynxen en daarvan is de Europese met voorsprong de grootste. Theoretisch bestaat de mogelijkheid dat het om een jong dier gaat. Maar dat klopt niet met de voorplantingsecologie van de soort: ze krijgen jongen in mei. Als de lynx van Voeren een jong dier is, dan moet ook de moeder daar heel dicht in de buurt rondlopen, samen met eventueel nog een ander jong. De kans dat er al écht gevestigde lynxen in de streek rondlopen, die jongen krijgen, is zeer onwaarschijnlijk. Er zijn, op deze ene waarneming na, geen recente waarnemingen na 2007."

Toch is Van Den Berge het eens met de analyse dat het gefilmde dier naar alle waarschijnlijkheid een lynx is. "Misschien", zo oppert hij, "gaat het hier om een Canadese lynx. Het formaat zou kunnen kloppen en de Canadese lynxen worgen geregeld in gevangenschap gehouden. Misschien betreft het hier een ontsnapt exotisch dier."

Waarnemingen van lynxen zijn op zich niet nieuw in het oosten van het land. Sedert de jaren '90 waren er verschillende betrouwbare waarnemingen op de Hoge Venen en in de Voerstreek. "De waarnemingen zijn uitgedoofd in de periode 2006-07", zegt Van Den Berge. "Door de heel lage dichtheid van hun populatie kunnen ze ook weer makkelijk verdwijnen. Maar lynxen zijn erg schuwe dieren, die heel moeilijk waar te nemen zijn. Het is dus mogelijk dat er nog enkele lynxen in de streek zijn overgebleven na 2007, die niemand heeft gezien."

Belga

Lees ook in Actueel

Landsbond Pluimvee vecht ministerieel besluit over kalkoenen aan

Pluimvee De Landsbond Pluimvee, de sectororganisatie voor pluimveehouders, heeft na overleg met de Vlaamse kalkoenenhouders, een verzoekschrift neergelegd bij de Raad van State tot vernietiging van het ministerieel besluit van 22 december 2023 van de Vlaamse regering tot vaststelling van de minimumvoorschriften voor de bescherming van kalkoenen.
Meer artikelen bekijken