Startpagina Akkerbouw

Nieuw educatief bijencentrum bij Bayer om kennis te delen en te verzamelen

Op de Bayer ForwardFarm Hof Ten Bosch in Huldenberg werd vandaag in het kader van de Week van de Bij (van 27 mei tot en met 3 juni) een educatief bijencentrum geopend.

Leestijd : 2 min

De familie Peeters – die sinds 1890 Hof Ten Bosch uitbaat – en Bayer werken hiervoor samen met het Vlaams-Brabants Verbond van Imkersverenigingen en de Krainer Bieënvrienden.

Gezonde bijen, een prioriteit voor Bayer

Bijen spelen een cruciale rol in de landbouw, bijvoorbeeld voor de productie van honing en het bestuiven van verschillende landbouwgewassen. Ze zijn ook belangrijk voor het in stand houden van onze ecosystemen en het behoud van de biodiversiteit.

Toch hebben bijenpopulaties wereldwijd te kampen met grote uitdagingen. Om deze mee het hoofd te bieden, heeft Bayer sinds enkele jaren het Bee Care-programma opgezet. Het is deel van het engagement van Bayer om zijn expertise op het vlak van dierengezondheid en gewasbescherming in te zetten om de bijengezondheid over de hele wereld te verbeteren. Zo stimuleert Bayer de gebruikers van zijn producten en oplossingen om in de land- en tuinbouw via een aantal eenvoudige ingrepen de bijenpopulaties te ondersteunen.

Opleiding en dialoog als prioriteit

Het educatiecentrum zal begeleiding bieden aan beginnende imkers om zich via praktijklessen te bekwamen in goede imkerpraktijken. Ook landbouwers zullen er terecht kunnen om te leren wat zij kunnen doen om de bijen te ondersteunen.

Bovendien zullen we met alle bezoekers van de ForwardFarm het gesprek aangaan over bijengezondheid en hen uitleggen dat de landbouw gebaat is bij gezonde bijenvolkeren en omgekeerd dat de landbouw ook een rol kan spelen voor het welzijn van de bijen.

Logische aanvulling op het ForwardFarming-concept

De opening van het educatief bijencentrum op de ForwardFarm Hof Ten Bosch is een volgende stap in het uitbouwen van het ForwardFarming-concept tot kennisplatform over duurzame landbouw. Zo is de ForwardFarm sinds 2016 erkend voor de fytolicentie- opleiding en organiseert Bayer er opleidingen waar landbouwers technieken aangereikt krijgen om duurzaam om te gaan met water.

Het ForwardFarming-concept werd ontwikkeld in België en wordt ondertussen door Bayer wereldwijd uitgerold om met verschillende partijen in de landbouw- en voedselketen standpunten uit te wisselen over duurzame landbouw.

Lees ook in Akkerbouw

Strategieën voor onkruidbestrijding in maïs

Maïs Voor onkruidbestrijding in maïs zijn er dit seizoen maar weinig nieuwe producten of actieve stoffen te melden. Degenen die er wel zijn, dienen met kennis en oplettendheid ingezet te worden.
Meer artikelen bekijken