Startpagina Actueel

Aantal runderen gedaald

Er waren in de recente geschiedenis nog nooit zo weinig runderen in België als vorig jaar. Het ging in 2017 om 2.385.988 runderen, dat is 4,7 % minder dan in 2016. Daarnaast verkleinde de landbouwoppervlakte van de granen sterk, terwijl die van de groenten steeg. Dat blijkt uit de nieuwste landbouwcijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.

Leestijd : 1 min

De daling van het aantal runderen is het grootst in Wallonië. Daar waren er vorig jaar 5,8 % minder. In Vlaanderen gaat het om een daling van 3,7 procent. Vooral het aantal zoogkoeien daalde aanzienlijk, met -8,45 %t voor heel België, -9,3 % in Vlaanderen en -7,8 % in Wallonië. De daling bij de melkkoeien is minder uitgesproken. Uit de landbouwgegevens van 2017 blijkt ook dat de landbouwoppervlakte waarop granen worden geteeld, sterk verkleind is tegenover een jaar eerder.

De cijfers tonen een daling van 9,4 % of 31.581 hectare. De daling voor de granen wordt deels opgevangen door een stijging van de groenten (+ 3.123 hectare) en suikerbieten (+6.934 hectare). Bij de groenten zijn het vooral de erwten, groene bonen en ajuinen die stijgen. De aardappelen deden het in 2017 ook heel goed. Er is een stijging van 4 procent door de gunstige aardappelprijs in de lente van 2017. De landbouwoppervlakte voor appelen daalt sinds 2012, terwijl die van de peren, vooral de conferenceperen, blijft stijgen.

naar BELGA

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken