Startpagina Actueel

‘EU-besparingen landbouw eigenlijk groter’

De voorgestelde besparingen in de Europese landbouw- en cohesiebudgetten zijn veel groter dan de Europese Commissie laat uitschijnen. Dat heeft het Europees Parlement woensdag aangeklaagd in een resolutie over de nieuwe meerjarenbegroting voor de periode van 2021 tot 2027. Het halfrond wil die budgetten minstens op het huidige niveau houden.

Leestijd : 2 min

In de resolutie betreuren de parlementsleden de wijze waarop de Commissie bij de presentatie van haar budgettaire voorstellen bepaalde cijfers heeft gepresenteerd en gecommuniceerd. "De budgetverhogingen voor verscheidene programma's zijn eigenlijk veel lager en de besparingen op andere programma's veel hoger dan de wijze waarop de Commissie ze oorspronkelijk heeft voorgesteld", zo staat er. Zo zou het landbouwbudget volgens de berekeningen van de parlementsleden niet met 5 procent, maar met 15 % slinken. Op de cohesiefondsen zou 10  % ingeleverd worden, in plaats van de aangekondigde 7 %.

Ze dringen er dan ook op aan om vanaf het begin van de onderhandelingen een "duidelijke methodologie in relatie tot de cijfers" te hanteren. Voor de Europese volksvertegenwoordigers moeten de uitgaven voor landbouw en de steun aan de armere regio's, samen goed voor ongeveer twee derde van de hele Europese begroting, op het huidige niveau blijven. De Commissie betoogt dan weer dat die besparingen nodig zijn om het wegvallen van de Britse begrotingsbijdrage op te vangen en nieuwe beleidsuitdagingen te financieren. Het halfrond, met een meerderheid van 409 tegen 213 stemmen (61 onthoudingen), herhaalde dan ook zijn oproep om een meerjarenbegroting te maken die ervan uitgaat dat Europa 1,3 % van het bruto nationaal inkomen moet kunnen besteden.

De Commissie houdt het op 1,11 %. Rekening houdend met de inflatie zou dat neerkomen op €1.279 miljard voor de hele periode. Ook over die globale percentages is er discussie. Zo wijst Hilde Vautmans (Open Vld) erop dat het Europees Ontwikkelingsfonds in de toekomst ook opgenomen zou worden in de Europese begroting, wat nu niet het geval is. "Als je dat fonds van het voorgestelde budget aftrekt, bekom je een budget van 1.08 %. Dat is in reële termen lager dan het niveau van de huidige meerjarenbegroting!"

BELGA

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken