Startpagina Melkvee

Manneken Pis plast Fairebelmelk op Wereldmelkdag

Dierenartsen Zonder Grenzen kleedde traditiegetrouw Manneken Pis ter gelegenheid van Wereldmelkdag als Nigeriaanse boer. Fairebel leverde de melk die hij uitplast, en laat voorbijgangers proeven. Samen met koepelorganisatie European Milk Board legt de coöperatie uit wat de link is tussen faire melk in Europa en in Afrika.

Leestijd : 2 min

Vandaag is het Wereldmelkdag. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) riep deze dag al in 2001 in het leven. De Belgische ngo Dierenartsen Zonder Grenzen (DZG) grijpt deze gelegenheid jaarlijks aan om het belang van melk in Afrika onder de aandacht te brengen. Ze trekken het iconische beeldje dan kleren aan die typisch zijn voor de Peul, een West-Afrikaanse bevolkingsgroep van rondtrekkende veehouders. Verder vervangen ze het water dat Manneken Pis uitplast door melk.

Melk van Fairebel

Faircoop, de melkveehouderscoöperatie achter het merk Fairebel, stelde die melk ter beschikking. Ze delen ook melk uit aan voorbijgangers. Door hun deelname wijzen ze consumenten op het belang van een eerlijke en kostendekkende prijs voor melk. Daarbij breken ze een lans voor de familiale, kleinschalige landbouw, in combinatie met korte distributieketens, omwille van de kleinere ecologische voetafdruk.

Fairebel leverde de melk die Manneken Pis vandaag uitplast.
Fairebel leverde de melk die Manneken Pis vandaag uitplast. - Lisbeth Vermeylen voor Dierenartsen Zonder Grenzen

“De prijzen die Belgische melkveehouders krijgen zijn onderhevig aan grote schommelingen, en niet of nauwelijks kostendekkend”, communiceert DZG. “Onder die druk zoeken boeren hun toevlucht tot schaalvergroting en productiviteitsstijgingen, met als resultaat een intensief landbouwmodel.”

De gevolgen van melkoverschotten laten zich ook voelen in Afrika. European Milk Board (EMB) wijst erop dat Europese melkoverschotten niet alleen de prijzen hier doen kelderen, maar ook de Afrikaanse markten overspoelen. Dat bemoeilijkt de ontwikkeling van een lokale zuivelsector. “Europese landbouwers moeten niet alleen samenwerken om hun gemeenschappelijke doelstellingen te halen, ze moeten ook solidair zijn met producenten in derdewereldlanden”, klinkt het bij de Europese organisatie. Ze roept op tot meer aanbodbeheersing.

Moeizame melkproductie

DZG vertelt meer over het belang van een lokale zuivelsector in Afrika: “Meer dan een miljard arme mensen in het Zuiden leven van de veeteelt. Dieren zoals koeien en geiten zorgen er voor melk, mest en een inkomen. In droge en woestijnachtige gebieden is veeteelt zelfs één van de weinige manieren om te (over)leven.”

Anders dan Fairebel en EMB concentreert DZG zich niet op de markt, maar op de gezondheid en de voeding van de kuddes. Een Afrikaanse koe geeft in het beste geval maar 2 tot 3 liter per dag. In het droogseizoen daalt dat nog tot 1 liter. De ngo vaccineert dieren, geeft opleidingen aan veeboeren en legt voorraden veevoer aan.

DC

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken