Startpagina Veeteelt

Slachthuis Geel gesloten, maar gaat in beroep

Het slachthuis van Geel is woensdag met onmiddellijke ingang gesloten op bevel van het Federaal Voedselagentschap (FAVV). Twee jaar geleden werden er al problemen vastgesteld met de hygiëne en de infrastructuur. Een update.

Leestijd : 4 min

Nadat het Voedselagentschap het slachthuis terechtgewezen had, werden er maatregelen genomen. Die waren volgens het FAVV echter niet voldoende en ze werden te traag in de praktijk gebracht.

Bij het slachthuis zelf wordt benadrukt dat er geen problemen waren met dierenwelzijn en dat er nooit gevaar is geweest voor de volksgezondheid. Er was ook geen sprake van frauduleuze praktijken, klinkt het.

Delhaize schort de samenwerking met de leverancier die vlees verwerkt van het bewuste slachthuis onmiddellijk op. Het vlees dat al geleverd was, blijft weliswaar in de rekken. "Tot er meer duidelijkheid is", klinkt het bij de supermarktketen.

Slachthuis gaat in beroep

Het slachthuis van Geel gaat in beroep tegen de gedwongen sluiting omwille van problemen met hygiëne en infrastructuur. Volgens de directie nam minister van Middenstand en Landbouw Denis Ducarme (MR) de beslissing tegen een positief advies van de beroepscommissie in.

Bij het slachthuis van Geel werken momenteel 159 mensen die nu tijdelijk werkloos zijn. Het slachthuis levert naar eigen zeggen vlees voor "zowat alle belangrijke retailers", maar stelt dat hun vleesbevoorrading niet in het gedrang komt. "Zodra we de beslissing vernomen hebben, zijn we op zoek gegaan naar oplossingen voor onze klanten", zegt CEO Peter Verherstraeten. De gemiddeld 1.400 dieren per dag die normaal gezien naar Geel komen -varkens, runderen en kalveren- zouden allemaal herverdeeld worden naar andere slachthuizen.

"We hebben de afgelopen twaalf jaar meer dan 9 miljoen euro geïnvesteerd in infrastructuur en 6 miljoen in onderhoud", vervolgt Verherstraeten. "Dat onderstreept ons engagement om van het voormalige stedelijke slachthuis een slachthuis te maken dat aan de strenge normen van het voedselagentschap beantwoordt."

Volgens het slachthuis legde minister Ducarme een positief advies van de beroepscommissie naast zich neer. Nadat het FAVV eind vorig jaar de erkenning al eens wilde intrekken, werd een plan van aanpak uitgewerkt met investeringen, verhoogde zelfcontrole en extra personeel. De resultaten hiervan bleken in maart nog onvoldoende zichtbaar volgens het FAVV. "Zelfcontrole en investeringen werden als gevolg hiervan in de loop van een beroepsprocedure op een nog hoger niveau getild", stelt het bedrijf nu. "De beroepscommissie heeft die inspanningen positief geëvalueerd."

Bij het FAVV luidt het dan weer dat de beroepscommissie -een onafhankelijke instantie waar naast mensen van het voedselagentschap ook externe experts zetelen- enkel een adviesbevoegdheid heeft. "Zij heeft de zaakvoerder deels gevolgd, maar de minister vond toch dat er te weinig vooruitgang is geboekt".

Er is nog beroep mogelijk bij de Raad van State. Het bedrijf kan ook een nieuwe erkenningsaanvraag indienen, maar moet dan wel aan alle voorwaarden voldoen. Tot dan liggen de activiteiten stil.

Ernstige problemen in april

Minister van Landbouw Denis Ducarme wijst erop dat de controleurs van het FAVV in april nog ernstige problemen hebben vastgesteld in verband met de hygiëne in het slachthuis van Geel, ondanks de investeringen die werden gedaan. "Er was vooruitgang, maar onvoldoende. Dat bedrijf heeft zijn rechten, maar ik heb als minister mijn verantwoordelijkheid", klinkt het in een reactie.

Hij beklemtoont dat er al twee jaar sprake is van problemen in het slachthuis. "In 2016 werd er salmonella aangetroffen. Dat is ernstig en verdiende dus de nodige aandacht". Het bedrijf werd gevraagd om zich in orde te stellen, maar bij een controle in maart van dit jaar beval het FAVV toch aan om de erkenning van het slachthuis in te trekken. De onderneming trok naar de beroepscommissie die inderdaad het advies formuleerde om de intrekking te annuleren. "Bij een hercontrole van het FAVV in april werd vooruitgang vastgesteld, maar onvoldoende", aldus Ducarme.

De problemen die volgens de Landbouwminister vastgesteld werden, waren van die aard om te besluiten de erkenning toch in te trekken. "De schoonmaak van de slachthuisafdeling was niet voldoende en de hygiëne bij het personeel was niet voldoende." De minister tilt vooral zwaar aan het feit dat er ook vlees dat niet bestemd is voor menselijke consumptie (categorie 2) in bakken terecht was gekomen. "Het gaat hier waarschijnlijk om een menselijke vergissing en dus geen fraude (zoals bij Veviba, red.). Maar we moeten zeer aandachtig zijn voor deze problematiek."

Ducarme roept het bedrijf op om zich zo snel mogelijk in orde te stellen. "Hoe sneller we weer controles kunnen doen, hoe sneller de activiteit kan heropstarten." Het bedrijf kondigde aan de intrekking van zijn erkenning te zullen aanvechten voor de Raad van State.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken