Startpagina Melkvee

Europese melkprijs: 5 maandelijkse dalingen op rij

Voor de vijfde achtereenvolgende maand is in afgelopen april de gemiddelde melkprijs gedaald. Deze ligt nu ook onder het niveau van dezelfde maand vorig jaar. Belgische referentie Milcobel hield de melkprijs in april stabiel.

Leestijd : 1 min

Dat blijkt uit de Europese LTO- melkprijsvergelijking van milkprices.nl. De gemiddelde Europese melkprijs voor april bedroeg €32,51. Net als in maart hebben ook in april de meeste zuivelondernemingen de melkprijzen verlaagd. Arla hield in Denemarken zjin melkprijs quasi ongewijzigd. FrieslandCampina kondigde voor april een prijsverlaging van € 0,5 aan voor Nederland. Ook Lactalis in Frankrijk (eigenaar van het Belgische Walhorn) daalde met € 0,9. Danone ging in Frankrijk zelfs met € 2,1 achteruit.

Door de sterke daling bij het Britse Dairy Crest (voor een groot deel veroorzaakt door een seizoensheffing van € 2,6 per 100 kg) is Milcobel de plaats als Europese hekkensluiter kwijt. De Belgische referentie is nu voorlaatste in de lijst met een omgerekende melkprijs voor april van € 29,94. Samen met Dairy Crest de enige melkerij die de kaap van de 30€ per 100 kg niet haalt.

Wat het voortschrijdend gemiddelde over 12 maanden betreft, laat Milcobel enkel Lactalis en Dairy Crest nog achter zich.

Buiten Europa heeft Fonterra (Nieuw-Zeeland) een vrij sterke openingsprijs aangekondigd (7 NZD per kg vet en eiwit). Dat noemt milkprices.nl een goed voorteken want deze prijs is gebaseerd op een positieve inschatting van de zuivelmarkt voor het komende jaar.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken