Startpagina Actueel

Colruyt zet in op duurzame quinoa

In alle circa 500 winkels in ons land van de Colruyt Group wordt sinds begin juni 'Bio quinoa tricolore' verkocht afkomstig van 128 boeren uit het hooggebergte van de Peruviaanse regio Ayacucho. Het is het eerste resultaat van de projectgroep 'Gezocht: Voedsel voor de Toekomst' waarin naast Colruyt ook de provincie Vlaams-Brabant, Rikolto (het vroegere Vredeseilanden), KU Leuven en hogeschool UCLL vertegenwoordigd zijn.

Leestijd : 2 min

De werkgroep wil met concrete projecten een antwoord bieden op de vraag 'hoe kunnen we de groeiende wereldbevolking - 9 miljard tegen 2050, waarvan 70 tot 80 procent in steden zal wonen - op een duurzame en gezonde manier voeden?'. De groep koos quinoa, zeewier en peulvruchten als producten waarmee men vanuit de derde wereld duurzame voedselketens wil organiseren naar ons land. Het zijn telkens voedzame gewassen, met een lage milieu-impact en ze bieden nieuwe kansen aan de lokale boeren die ze produceren. De quinoa, die maandag in Heverlee werd voorgesteld, is een eerste project.

Momenteel worden er ook voorbereid met zeewier uit Indonesië en peulvruchten uit Tanzania. Professor Erik Mathijs (KU Leuven) bevestigde maandag dat quinoa een belangrijke rol kan spelen om de groeiende wereldbevolking op duurzame wijze te blijven voeden. Zo is deze plant net als peulvruchten zeer proteïnerijk. Quinoa bevat naast 13 tot 16 procent proteïnen, wat meer is dan bij granen, ook alle essentiële aminozuren die een menselijk lichaam nodig heeft.

Water

Voor de quinoa-productie is er bovendien vijf keer minder water nodig dan voor rijst en tarwe. Deze plant heeft ook weinig last van ziektes en is heel goed bestand tegen vorst, droogte en een zoute bodem en kan dus in vele regio's gekweekt worden. Omdat quinoa meer vezels bevat, is men sneller verzadigd. Het project biedt de betrokken lokale, kleine boeren uit Peru bovendien bijkomende inkomsten. De productie wordt ter plekke technisch begeleid door de ngo Solid die de quinoa ter plekke aankoopt tegen een prijs die 25 procent hoger ligt dan de marktprijs en controleert of de kwaliteitseisen worden nageleefd. Deze organisatie zorgt daarna voor de logistiek, de verwerking en verpakking.

Colruyt sloot met Solid een overeenkomst voor drie jaar en engageert zich om het eerste jaar 34 ton quinoa af te nemen. Hetgeen in ons land op de markt komt, is een mengeling van witte, rode en zwarte quinoa. De werkgroep is er echter nog niet uit of de ecologisch voetafdruk van de import van dit product uit Peru hoger of lager is dan wanneer de teelt in ons land zou gebeuren.

naar BELGA

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken