Startpagina Actueel

Bayer schrapt naam Monsanto

Bayer schrapt na de overname van Monsanto diens merknaam. De stap komt niet onverwacht, want Monsanto wordt al decennialang onder vuur genomen door tal van activisten. Monsanto bracht als eerste ggo-gewassen op de markt, zette zich in voor patentering van zaden en is eigenaar van de herbicide Roundup, dat sinds haar introductie in 1974 uitgroeide tot het grootste merk in gewasbescherming.

Leestijd : 2 min

Bayer zal vanaf 7 juni de enige aandeelhouder van Monsanto zijn. Bayer moet van mededingingsautoriteiten nog bepaalde onderdelen verkopen. Tot het verkoopproces is afgerond, wordt Monsanto onafhankelijk aangestuurd. Daarna zal de Amerikaanse onderneming in de Duitse moederfirma geïntegreerd. De merknaam Monsanto wordt vervangen door de merknaam Bayer. Productnamen worden gehandhaafd.

Het samen gaan wordt met recht een monsterfusie genoemd want beide spelers nemen een vooraanstaande plaats in op de markt voor zaden en gewasbeschermingsmiddelen. Monsanto is marktleider op de wereldwijde zadenmarkt, terwijl Bayer nummer twee op de wereldwijde markt voor pesticiden is. Hoewel beide bedrijven wereldwijd actief zijn, is Monsanto sterker in de Amerika’s en Bayer in Europa.

Weinig bedrijfsnamen zijn zo ‘besmet’ als die van Monsanto. De naam heeft een onschuldige oorsprong. De grondlegger van de onderneming, John Francis Queeny, vernoemde het bedrijf in 1901 naar zijn vrouw, Olga Monsanto. Het bedrijf kwam onder meer in opspraak als leverancier van het ontbladeringsmiddel Agent Orange dat door het Amerikaanse leger in Vietnam werd ingezet, met veel kankergevallen tot gevolg.

Het chemiebedrijf besloot in de jaren ’80 zich vooral op gewasbeschermingsmiddelen te gaan richten. In de jaren ’90 de stap naar de zadenmarkt werd gezet. Monsanto was niet de grondlegger van het genetisch modificeren van gewassen, maar wel de eerste die een ggo-gewas op de markt bracht. Het leverde de onderneming een eindeloze storm aan kritiek op. Hoewel wetenschappelijk bewijs ontbreekt, beweren activisten dat het genetisch aanpassen van gewassen gevaarlijk is voor mens en milieu.

Monsanto is bovendien eigenaar van Roundup, een op glyfosaat gebaseerde herbicide die wereldwijd wordt toegepast. Het patent op glyfosaat is verlopen waardoor meer producenten glyfosaatproducten maken, maar Roundup is nog altijd het grootste merk. Volgens een onderdeel van de Wereldgezondheid zou het product mogelijk kankerverwekkend zijn. Andere onderzoeken zouden het tegendeel bewijzen.

De kritiek op Monsanto nam steeds grotere vormen aan. Er werden wereldwijd ‘Marsen tegen Monanto’ georganiseerd en diverse boeken werden aan het vermeende kwaadaardige karakter van het bedrijf gewijd. Het bekendste is wellicht Le monde selon Monsanto van de Franse journaliste-activiste Marie-Monique Robin.

Linksom of rechtsom: Monsanto als naam verdwijnt. Greenpeace-campagneleider Dirk Zimmermann zegt dat alleen een fundamenteel andere wijze van zaken doen echt een verschil kan maken. Gebeurt dat niet, dan wordt de naam ‘Bayer’ gewoon het nieuwe Monsanto.

JCB

Lees ook in Actueel

Oost-Vlaamse proefcentra fuseren tot Viaverda

Actueel De Oost-Vlaamse Proefcentra voor Aardappelteelt, Groenteteelt en Sierteelt (PCA, PCG en PCS) fuseren op 1 april tot Viaverda. “De vertrouwde gezichten blijven op post, de dienstverlening wordt nog beter”, belooft directeur Bruno Gobin.
Meer artikelen bekijken