Startpagina Actueel

België tegen bezuiniging op GLB

België vervoegt een alliantie met zes andere lidstaten die ervoor pleitten dat het Europese landbouwbudget na 2020 even groot moet blijven. Dat heeft federaal minister van Landbouw Denis Ducarme dinsdag meegedeeld in de marge van een informele bijeenkomst met zijn Europese ambtgenoten in Sofia. België dreigt volgens hem immers €400 miljoen tot €600 miljoen te moeten inleveren in de periode van 2021 tot 2027.

Leestijd : 2 min

Na overleg met de Vlaamse minister Joke Schauvliege en haar Waalse evenknie René Collin heeft België zich aangesloten bij Frankrijk, Spanje, Finland, Ierland, Griekenland en Portugal. Ook deze lidstaten zouden getroffen worden door de besparingen in het landbouwbeleid die de Europese Commissie voorstelt.

De Commissie wil snoeien in die traditionele uitgavepost om het verlies van de Britse bijdrage op te vangen en nieuwe beleidsdomeinen te financieren. België bestudeert momenteel nog verscheidene aspecten van het voorstel, maar volgens Ducarme is het duidelijk dat er minder landbouwgeld naar België dreigt te vloeien. De gecumuleerde besparingen in de rechtstreekse inkomenssteun voor de boeren en in de budgetten voor plattelandsontwikkeling komen voor ons land neer op een verlies van €400 miljoen tot €600 miljoen, zei hij zijn aankomst in Sofia.

"Er worden van een bepaald aantal landen zeer grote inspanningen gevraagd. We vrezen dat landbouw een aanpassingsvariabele zal blijven in de Europese begroting. Dat is moeilijk te aanvaarden", reageerde de minister. Daarom besluit Ducarme front te vormen met andere lidstaten die dezelfde reserves hebben over de voorstellen van de Commissie, met het oog op een formele vergadering van de landbouwministers op 18 juni in Luxemburg. "Wij vragen dat het landbouwbudget wordt verhoogd om het terug op zijn huidige niveau te brengen. Enkel zo zullen we de uitdagingen op het vlak van economie, gezondheid, milieu en klimaatverandering met succes het hoofd kunnen bieden", besloot de MR-minister.

naar BELGA

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken