Startpagina Paarden

Hoe laat je een paard een paard zijn?

De paardensector in Vlaanderen kent een rijke traditie en het Vlaamse landschap is doorspekt met paardenpensions en maneges. Om het welzijn van de paarden in deze bedrijven na te gaan heeft de Vlaamse overheid een project gefinancierd.

Leestijd : 2 min

Dit project kreeg de naam Welpa en werd uitgevoerd door U-Gent en Equus Research. Naast het in kaart brengen van de huidige praktijken werden er ook een aantal bedrijven begeleid die zich vrijwillig hadden opgegeven om na te gaan hoe zij het welzijn van hun paarden konden verbeteren. De resultaten van dit project werden voorgesteld tijdens twee sectoravonden: in Merelbeke en in Wilrijk.

Sociale dieren

Tijdens de voorstelling werd duidelijk gemaakt dat het belangrijk is om een paard een paard te laten zijn en dat er gedacht moet worden vanuit de behoeften van dit dier. Paarden zijn sociale dieren die nood hebben aan contact met soortgenoten. Op zijn minst zouden ze in staat moeten zijn om andere paarden te zien. Stallen die uitkijken op een blinde muur zijn in dit opzicht zeker af te raden.

Continu eten

In de vrije natuur grazen deze dieren een groot deel van de dag en ook bij onze gedomesticeerde paarden is het spijsverteringsstelsel nog steeds voorzien op bijna continu eten. Bij paarden die vooral veel krachtvoer krijgen en weinig ruwvoer kunnen de lange tussenpauzes tussen de voedergiften soms tot problemen leiden.

En ten slotte hebben paarden ook behoefte aan vrije beweging.

Koudwatervrees

Er is al veel kennis over hoe paarden in de beste omstandigheden gehouden kunnen worden, alleen raakt deze niet altijd goed verspreid. Het viel het op dat er bij sommige manege- en pensionhouders toch een zekere koudwatervrees heerst. Ze hebben hun geroutineerde manier van werken waar zij en hun klanten tevreden over zijn en er is vaak enige terughoudendheid om deze te veranderen.

Slowfeeders

Maar de deelnemers die zich binnen het project hebben laten begeleiden waren unaniem tevreden. Het blijkt dat zelfs kleine veranderingen aan het voedingsregime of de huisvesting, zoals het verkorten van de tijd tussen de ruwvoedergiften, het gebruik van slowfeeders of het maken van openingen in de stalwanden, een groot resultaat kunnen opleveren. Een pensioneigenaar getuigde dat zijn paarden veel rustiger waren wat resulteerde in meer tevreden eigenaars en zelfs al een aantal nieuwe klanten. Hopelijk vinden de resultaten van dit project een brede ingang. Het kan het welzijn van onze paarden enkel ten goede komen.

Karlien De Paepe

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken