Startpagina Actueel

Luc Vanoirbeek secretaris-generaal VBT

Boerenbond-woordvoerder Luc Vanoirbeek treedt op 1 oktober aan als secretaris-generaal van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). Vanoirbeek volgt in deze functie Philippe Appeltans op. Appeltans zelf maakt na de zomer de overstap naar BelOrta, waar hij Filip Fontaine opvolgt als algemeen directeur. “Ik heb aan Boerenbond 32 jaar lang een fantastische werkgever gehad, maar deze opportuniteit kon ik niet laten lopen.”

Leestijd : 2 min

Vanoirbeek is bij zijn vertrek iets minder dan een jaar woordvoerder van Boerenbond. Vanoirbeek zegt Boerenbond dankbaar te zijn voor alle kansen die de organisatie hem gaf. “Het is een beetje ongelukkig dat ik deze functie nu maar kort heb kunnen invullen. Het woordvoerderschap is ook een hele mooie functie, maar deze opportuniteit kwam onverwacht. Soms gaat dat zo in een loopbaan. Het was geen gemakkelijke keuze, maar ik heb gekozen. De tuinbouw is een fantastische sector en ik zie ernaar uit me in te zetten voor de tuinbouwcoöperaties.” Boerenbond heeft nog geen opvolger van Vanoirbeek aangewezen.

Vanoirbeek groeide midden in de fruitstreek op. Hij is al 32 jaar werkzaam bij Boerenbond in bredere zin. Hij studeerde politieke en sociale wetenschappen aan de KU Leuven en ging daarna aan de slag bij de jeugdbeweging KLJ en de organisatie voor jonge boeren Groene Kring, als provinciaal vrijgestelde voor de provincie Limburg. In 1998 werd hij nationaal leider van KLJ en voorzitter van de organisatie voor jonge boeren - Groene Kring - om enkele jaren later directeur te worden van deze organisaties.

In 1995 werd Vanoirbeek sociaal adviseur bij Boerenbond, met speciale aandacht voor de toen nieuwe wetgeving inzake seizoenarbeid en de tewerkstelling van personeel in de tuinbouwsector. In 2001 werd Vanoirbeek fruitteeltconsulent om in 2007 als adviseur voor de tuinbouwsector terug te keren naar de studiedienst. In deze functie studeerde Vanoirbeek onder meer om energie en het functioneren van tuinbouwcoöperaties. In 2015 werd Vanoirbeek adviseur Europees en Internationaal beleid.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken