6,5 miljoen aan VLIF-projectsteun voor innovaties in de landbouw

Minister Schauvliege wil innovatie in de land- en tuinbouw aanmoedigen.
Minister Schauvliege wil innovatie in de land- en tuinbouw aanmoedigen. - LBL

Via het VLIF wil de Vlaamse overheid innovaties in de land- en tuinbouwsector faciliteren. Schauvliege: “Voor de derde oproep heb ik een totaalbudget van €6,5 miljoen vrijgemaakt. Via een selectieprocedure werden de kwalitatief meest hoogstaande projecten geselecteerd voor subsidiëring. Door deze maatregel wil ik de innovatie in de land- en tuinbouwsector aanmoedigen, want innovatie is belangrijk om economische ontwikkelingen te stimuleren en tegemoet te komen aan nieuwe maatschappelijke uitdagingen.”

Het VLIF wil innovatieve ideeën en concepten op het vlak van productie, verwerking en afzet van landbouwproducten realiseren via kapitaalpremies voor roerende of onroerende innovatieve investeringen. Ook de hieraan gekoppelde studies, kosten voor proefinstallaties, kosten voor de ontwikkeling van software en sturingsprogramma’s en de kosten van externe begeleiders en experten komen hiervoor in aanmerking. Ervaring leert volgens het departement landbouw dat innovatie, zeker in de beginfase, nood heeft aan een ‘trekker’ en vaak ook aan een deskundige begeleider.

Onder de geselecteerde projecten is een project waarbij een condens-droog-koelsysteem wordt geïnstalleerd voor een betere droging en een langere, kwaliteitsvollere bewaring van aardappelen, dat ook kan gebruikt worden voor het drogen van uien. Enkele innovatieve projecten zijn gericht op de verbetering van het dierenwelzijn in de varkenssector en de kippenhouderij. Voor de melkveesector zijn projecten geselecteerd gericht op de reductie van emissies (luchtwasser), op duurzame mestverwerking (propstroomvergister).

Daarnaast is een project gericht op een betere verwerking van zuivel op boerderijschaal met een installatie voor het hermetisch verpakken van zuivel. Een project in de grondwitloofteelt besteedt aandacht aan ergonomie en arbeidsefficiëntie, door een investering in kweekroosters met hijswerktuig. Een innovatief project is ook de waterzuiveringsinstallatie op een tomatenbedrijf dat naast het ontsmetten van het recirculatiewater ook de residus van gewasbeschermingsmiddelen verwijdert, zodat het proceswater langer en duurzamer kan gebruikt worden in de teelt.

Verschillende projecten beogen verregaande automatisering in de tuinbouwsector, zoals een multifunctionele verzorgingsrobot in de boomkwekerij, een volautomatische plantmachine voor vollegrondsgroenten en een optische sorteerder voor spruitkool te plaatsen op een oogstmachine op het veld.

naar Departement Landbouw

Meest recent

Meest recent