Startpagina Actueel

Het huidig landbouwmodel ligt onder vuur ...

Een daling van de prijzen op de nationale markten en op de wereldmarkten, verwerkende bedrijven en supermarkten die meer eisen stellen, het verlies van het vertrouwen van de consumenten..: de landbouw moet momenteel het hoofd bieden aan tal van uitdagingen. Nochtans zijn er in deze huidige malaise oplossingen in zicht. Zo kunnen veehouders zich hun productie opnieuw toe-eigenen om deze onder hun eigen merken op de markt te brengen.

De ‘Staten-Generaal van de voedingswereld’ die door de Franse president Emmanuel Macron beloofd waren, zijn afgelopen in een sfeer die nefast is voor de 35 belangrijkste voedingssectoren in Frankrijk. In België is het deel van de toegevoegde waarde dat de landbouwers toekomt na de aankoop van €100 aan voedingsproducten door consumenten minder dan €8, terwijl het €11,50 was in het jaar 2000. Dat betekent dus een daling van meer dan 30%. Het aandeel bestemd voor de invoer van producten en voor supermarkten is respectievelijk gestegen van €13...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken