Startpagina kleinvee

Export kippenvlees naar Zuid-Afrika nog niet gevrijwaard

In 2016 exporteerde Vlaanderen net geen 26.000 ton pluimveevlees naar Zuid-Afrika geëxporteerd. Die export dreigt echter slachtoffer te worden en blijven van protectionistische Zuid-Afrikaanse maatregelen.

Leestijd : 2 min

Dat antwoorde Minister-president Geert Bourgeois die tevens Vlaams minister van Buitenlands beleid is op een vraag van Francesco Vanderjeugd (Open VLD). In 2017 was de export al gedaald naar goed 21.500 ton, nog altijd goed voor een waarde van 1,24 miljoen euro.

Een handelsakkoord tussen de Europese Unie en Zuid-Afrika leidt ertoe dat vanuit Europa pluimveevlees naar Zuid-Afrika kan worden geëxporteerd zonder importheffingen. Maar Zuid-Afrikaanse producenten lieten een antidumpingheffing opleggen aan Europese exporteurs en eind december 2016 kondigde Zuid-Afrika een voorlopige importheffing af.

Volgens minister Bourgeois denkt Zuid-Afrika nu aan een definitieve importheffing van ongeveer 35 %. Deze zou bovendien gelden voor de hele douane-unie in Zuidelijke Afrika (SACU).

In afwachting van een definitieve beslissing heeft Zuid-Afrika de import van kippenvlees uit de EU (waaronder België) opgeschort omwille van de uitbraak van vogelgriep. België is intussen officeel vrij van vogelgriep, maar toch blijft het invoerverbod voorlopig van kracht.

De Zuid-Afrikaanse tegenhanger van het FAVV wil de getroffen lidstaten individueel bezoeken, waarna een rapport met bevindingen zou worden vrijgegeven. “De vrees bestaat dat Zuid-Afrika tijd probeert te winnen met deze reeks bezoeken in afwachting van de afkondiging van een definitieve heffing”, aldus Minister-president Bourgeois.

Discussie over deze protectionistische maatregelen lopen volgens de procedure voorzien in het Economic Partnership Agreement (EPA), dat sinds 2016 van kracht is tussen de EU en zes landen in Zuidelijk Afrika. Zuid-Afrika betwist echter de bevoegdheid van EPA.

Een zaak aanspannen bij de Wereldhandelsorganisatie (WHO) is nog niet aan de orde en geldt als een instrument van de laatste kans. Volgens Bourgeois is het beter om eerst de dialoog aan te gaan met de nieuwe president, ondanks het feit dat de minister van handel en industrie niet vervangen werd.

Lees ook in kleinvee

Terug veel belangstelling voor voorlichtingsvergaderingen

kleinvee Naar jaarlijkse gewoonte ging onlangs op 3 plaatsen in Vlaanderen een voorlichtingsvergadering voor schapenhouders door georganiseerd door het Praktijkcentrum voor Kleine Herkauwers (PCKH). Deze vergaderingen werden telkens gekoppeld aan een bedrijfsbezoek.
Meer artikelen bekijken