Startpagina Melkvee

Zuivelindustrie: gematigd optimistisch over 2018

De Belgische zuivelindustrie is ondanks een moeilijk begin van het jaar gematigd optimistisch over de melkprijs over heel 2018. Dat maakte de Belgisch Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) bekend tijdens haar algemene jaarvergadering. De industrie betaalde in 2017 een melkprijs uit van €36,9 per 100 liter. Dit is een toename met 31% tegenover 2016. De industrie zelf zette ook meer om en zag de export in volume en waarde toenemen.

Leestijd : 2 min

De melkprijs van 2017 is de op 2 na hoogste van de voorbije 10 jaar. Omdat ook de kosten gunstig evolueerden was 2017 een goed jaar inzake rendabiliteit voor de mekveehouders. Na een minder goede start in 2018 is de zuivelmarkt de laatste weken duidelijk positief geëvolueerd, wat voor het volledige jaar 2018 tot gematigd optimisme leidt.

Omzet, export

De omzet van de zuivelindustrie groeide in 2017 met ruim 10% tot €5,5 miljard. De investeringen blijven op hoog niveau. Voor het eerst produceerde België meer dan 100.000 ton kaas. Twee derde van de productie betreft mozzarella. Voor het tweede opeenvolgende jaar neemt het aantal werknemers in de industrie toe, in 2017 met 2%.

De uitvoer van zuivelproducten nam toe met 23% tot €3,3 miljard euro. Dit betekent dat 60% van de omzet door uitvoer gerealiseerd wordt. De uitvoer naar landen buiten de EU neemt toe, niettemin blijft ruim 80% van de uitgevoerde zuivelproducten binnen de EU. Na Algerije zijn Indonesië en China de belangrijkste bestemmingen buiten de EU.

Watergebruik

BCZ vroeg tijdens de vergadering aandacht voor haar inspanningen op duurzaamheidsgebied en dan vooral water. De zuivelindustrie probeert sinds enkele jaren het hergebruik van water te stimuleren zonder concessies te doen aan voedselveiligheid. In 2017 hebben de zuivelbedrijven 28% van het water hergebruikt, waar dat in 2014 nog 18% was. De melkpoederbedrijven lopen voorop via de recuperatie van condenswater en komen tot bijna 50% hergebruik van water.

Mits het oplossen van een aantal niet te onderschatten technische problemen en het beheersen van de kosten zal het volgens BCZ op termijn mogelijk worden om te komen tot water-neutrale melkpoederbedrijven.

De leden van BCZ zijn goed voor 98 % van de melkophaling in België en tekenen voor ruim 95 % van de omzet van de zuivelindustrie.

JCB

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken