Startpagina Mechanisatie

Start-ups zoeken investeerders voor landbouwtechnologie van morgen

Grote kennisinstellingen en overheden zetten vandaag sterk in op start-ups, maar die krijgen zelden zonder hulp hun technologie tot bij de boer. Daarvoor zijn grote investeerders nodig. Op F&A Next, afgelopen woensdag en donderdag in het Nederlandse Wageningen, ontmoetten start-ups en investeerders uit de agrofoodsector elkaar.

Leestijd : 3 min

F&A Next is een initiatief van vier organiserende partners, waaronder Rabobank als internationale landbouwbank en Wageningen University & Research (WUR). Je kan er dan ook van op aan dat de start-ups die er zich mogen voorstellen technologie van het hoogste schap brengen. Meer dan een onderonsje tussen financiële bonzen, is het evenement een uitstalraam voor de landbouw van morgen.

Disruptieve innovatie

Waarom zijn die innovatieve technologieën van start-ups op zichzelf niet genoeg? “Ze vormen nog geen tastbare toepassingen, die landbouwers vlot in gebruik kunnen nemen”, vindt de organisatie achter F&A Next. “We hebben ondernemers nodig voor hun drive, investeerders voor hun vertrouwen, en grote bedrijven voor de massale impact die ze hebben”, klinkt het.

Waar de investeerders op F&A Next naar op zoek zijn, is ‘disruptieve’ of ‘ontwrichtende’ innovatie. Daarmee bedoelen ze ideeën of technologie die zo’n grote impact hebben, dat ze oude definities en regels overbodig maken en de markt op een andere manier vormgeven. Wat de gsm deed in de wereld van de telecom, bijvoorbeeld. Je mag nog zo’n fantastische, nieuwe vaste telefoon maken, op de markt is hij kansloos tegen de onnozelste gsm. Disruptieve innovatie zet een sector helemaal op zijn kop.

Waar blijven de robots?

Robots. De landbouwwereld wacht er al jaren op. Waar blijven ze? Dan Harburg, partner bij investeringsmaatschappij Anterra Capital, boort ei zo na onze hoop de grond in: “Wij zoeken oplossingen die snel kunnen groeien en voor hoge inkomsten zorgen. Ik moet eerlijk zeggen, dat bestaat niet in landbouwrobotica.” Hij ziet eerder mogelijkheden in het snel vervoeren van arbeiders van de ene werkplaats naar de andere via robots.

De Nederlander Richard van der Linde staat met de ‘voorzichtige robotarm’ van zijn bedrijf Lacquey/FTNON al zover dat ze arbeiders helpen bij de verwerking van groenten.

Luke Robinson vertelt over de Britse Earth Rover, een landbouwrobot op vier wielen, vol sensoren, geïnspireerd op de ExoMars Rover. Harburg waarschuwt dat al veel jonge roboticabedrijven zijn gefaald omdat ze de landbouwer overladen met ruwe data en taakkaarten waar die niets mee kan. “Wat je nodig hebt is een robot die zulke taakkaarten leest en uitvoert”, stelt hij.

Automatische groeikamers

Het Amerikaanse Iron Ox ontwikkelt volautomatische groeikamers met robotarmen. “Een serre is een gecontroleerde omgeving. Dat maakt het een pak makkelijker om een robot te ontwikkelen”, geeft medestichter Jon Binney toe.

Ook gecontroleerde groeikamers op zich zijn populair op F&A Next. Tussen de exposanten buiten de conferentiezaal valt het Belgische Urban Crop Solutions meteen op. Zij wonnen de publieksprijs op de FoodNexus Startup Challenge in december, en meteen ook een ticket naar F&A Next. Het bedrijfje verkoopt containers die volledig zijn uitgerust voor de productie van verschillende soorten sla, kruiden en tomaten. Recent voegde de startup daar nog saffraan, vanille, curcuma en euchinacea aan toe. Je hoeft de container alleen nog aan te sluiten op het net. De kleinste container, van 40 voet (ongeveer 12 m), kost €115.000.

‘Helden van Morgen’

Ook bij de geselecteerde ‘Helden van Morgen in Voeding en Landbouw’ is een groeikamerbedrijf te vinden. Infarm, een Duitse startup, verhuurt miniboerderijen (groeikamers) aan supermarkten. Hun experten komen de gewassen zaaien en de groeikamers programmeren.

Andere ‘Helden’ zijn te vinden bij Sugarlogix, dat suikers uit menselijke moedermelk namaakt met restproducten van koemelk. Nog een veelbelovende startup is Consumer Physics, dat met de SCIO een spectrometrisch analysetoestel voor smart farming aanbiedt dat in je hand past. Je leest het eenvoudigweg uit met je smartphone.

Wie meer wil weten kan surfen naar www.fanext.com .

DC

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken