Startpagina Actueel

Meer melk en melkkoeien in 2017

Belgische melkveehouders leverden in 2017 3,8 miljard liter melk, wat neer komt op een stijging van 3,6%. Het aantal melkkoeien nam ‘slechts’ met 2% toe wat een stevige productiviteitsstijging impliceert. Dat zei Renaat Debergh van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) tijdens de algemene vergadering van de organisatie, waar voor het eerst ook cijfers over de biologische productie beschikbaar waren. In de kantlijn zette Debergh vraagtekens bij het EU-interventiebeleid.

Sinds 2007 is het volume melkleveringen zelfs toegenomen met 27%. Administrateur-generaal Joris Relaes van het onderzoeksinstituut ILVO verwees later in de algemene vergadering ook naar de hoge productiviteit in België maar ook elders in de EU, als troef in het verduurzamingsdebat. Waar India in 2016 122 miljoen koeien nodig had om 160 miljard liter melk te produceren, produceerde de EU met 23 miljoen koeien een zelfde volume.

De Belgische melkverwerking nam door de invoer nog sterker toe dan de productie op het boerenerf en dan vooral in Vlaanderen...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken