Startpagina Actueel

Fipronil in eieren: 73.000 besmette eieren teruggeroepen in Duitsland

Zowat 73.000 eieren uit Nederland die besmet zijn met het insecticide fipronil zijn in Duitsland teruggeroepen. Wegens overschrijding van de maximaal toegelaten waarde, zijn de eieren niet verhandelbaar en moeten ze van de markt gehaald worden. Dat maakte het ministerie van Landbouw van Nedersaken bekend. De terugroepactie komt een jaar na het grootschalig voedselveiligheidsschandaal dat de sector in Nederland, België en Duitsland trof.

Leestijd : 1 min

De bevoegde diensten zullen toezien op de marktterugtrekking. De Nederlandse instanties zijn op de hoogte gebracht, aldus nog het ministerie van Landbouw van Nedersaksen. In de zomer 2017 werden in 25 van de 28 EU-lidstaten tientallen miljoenen fipronileireen ontdekt. De antiparasiet werd gebruikt om bloedluizen bij leghennen te bestrijden. Blijkbaar bevonden zich nog restanten van de substantie in de bodem van stallen, aldus Rob Hageman, woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). "De kwekers gebruiken het middel (dat verboden is in de productie voor menselijke consumptie, nvdr.) niet meer", verklaarde hij.

De besmette loten werden geleverd aan eierbehandelcentra in de stad Vechta (Nedersaken) en bevonden zich in de rekken van supermarkten in vijf Duitse regio's. In België zal het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) het toezicht op de eierketen de komende weken versterken, in het bijzonder voor eieren uit Nederland. "De Belgische eierproductie is veilig. Bij controles in maart 2018 in elke Belgische leghenstal zijn geen sporen van fipronil of negen andere soorten insecticiden aangetroffen", aldus woordvoerster Dorine Van Geert.

naar Belga

Lees ook in Actueel

Besnoitiose is nu een gereglementeerde ziekte

Veeteelt In overleg met de verschillende betrokken partijen werden recent 2 besluiten gepubliceerd om besnoitiose in België te voorkomen en te bestrijden. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
Meer artikelen bekijken