Startpagina Akkerbouw

Verwijder schieters in bietenvelden

De eerste schieters (afkomstig van de bieten dit jaar gezaaid) en de “wilde” bieten (afkomstig van bieten gezaaid in het verleden) worden momenteel in de velden waargenomen. Het Bieteninstituut raadt aan om deze spoedig te verwijderen.

Leestijd : 1 min

De schieters en wilde bieten moeten vernietigd worden voor ze in bloei komen om zo enige zaadproductie te voorkomen. Ter herinnering, elk van deze bieten afzonderlijk zal duizenden zaden produceren die in staat zijn gedurende tien tot vijftien jaar te kiemen.

De vernietiging van deze bieten moet uitgevoerd worden met een schoffel. Regelmatig door uw velden lopen wordt aangeraden om de schieters en “wilde” bieten te verwijderen en dit voor ze in zaad komen.

Bij heel veel schieters wordt aangeraden deze te bestrijden met een onkruidstrijker (chemische bestrijding) of, in het slechtste geval, de schieters te maaien met een maaibalk.

Naar KBIVB

Lees ook in Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken