Startpagina Akkerbouw

Graanhaantje neemt af, bladluizen toe

Deze week werden op 21 waarnemingspercelen (rassenproeven, ziektebestrijdingsproeven en praktijk-velden) waarnemingen uitgevoerd in de wintertarweop het onbehandeld gewas.

Leestijd : 2 min

Deze week bevindt de wintertarwe zich bij de grote meerderheid (88%) van de waarnemingen in het stadium "bloei voltooid" (stadium 69). Bij 10% van de waarnemingen bevindt de wintertarwe zich nog in stadium "halverwege bloei" (stadium 65) en bij 2% van de waarnemingen al in het stadium "vroeg melkrijp" (stadium 73).

Bladluizen nemen toe, maar schadedrempel niet overschreden

Bij 67% van de waarnemingen werden bladluizen teruggevonden (vorige week was dit nog bij 50%). Doch gemiddeld was op slechts 9% van de halmen één of meer bladluizen aanwezig tegenover 8% vorige week; deze week bleef de bezettingsgraad m.a.w. gemiddeld nog steeds ver onder de schadedrempel. Bij 7 van de waarnemingspercelen werden kolonies teruggevonden.

Globaal kan gesteld worden dat de druk van bladluizen heel beperkt blijft en door de aanwezigheid van nuttigen goed gecontroleerd wordt. Deze week werden de eerste poppen van zweefvliegen vastgesteld.

De meest gevoelige periode voor schade door bladluizen is de periode vanaf het in aar komen tot het begin van de afrijping van het graan. Vooral in de periode tussen de stadia "alle aren uit" en "einde bloei" kunnen de bladluizen grote schade aanrichten.

Druk van graanhaantje neemt af

De waarnemingen naar het graanhaantje gebeuren op een apart waarnemingsnetwerk in Vlaanderen in het kader van het IWT-LA-project "Ontwikkeling van IPM-tools voor de beheersing van bladluizen en graanhaantje in de graanteelt", i.s.m. Ugent en BDB.

De wekelijkse waarnemingen naar graanhaantjesop 30 Vlaamse percelen bevestigen de verdere afname van de druk van het graanhaantje in wintertarwe. Steeds vaker worden poppen van graanhaantjes gevonden.

In de zomertarwe worden nog steeds zowel jonge als oudere larven gevonden, maar de piek is achter de rug. In het gros van de percelen neemt de druk ondertussen af. Op enkele percelen werd er vorige week nog hoge druk gerapporteerd, op deze percelen was een behandeling toen verantwoord. Doch ook op deze percelen neemt de druk ondertussen af.

Dit was het laatste bericht van het Landbouwcentrum Granen (LCG) voor wat de ziekte- en insectendruk betreft dit seizoen.

TD naar LCG

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken