Startpagina Actueel

Italië dreigt CETA op te blazen

Italië is niet van plan om het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada (CETA) te ratificeren. De nieuwe regering vindt dat het akkoord onvoldoende garanties biedt voor de bescherming van Italiaanse streekproducten, zo heeft minister van Landbouw Gian Marco Centinaio meegedeeld. In België zelf leverde de overeenkomst met Canada tot grote zorgen in de vleesvee- en varkenssector, terwijl in Canada zelf vooral de melkveehouderij bezorgd is.

Leestijd : 2 min

Binnen CETA spraken de EU en Canada af om meer dan 90% van hun importtarieven voor landbouwproducten af te schaffen. Wat betreft als “gevoelig” aangewezen kip, kalkoenvlees, eieren en ei-producten werden buiten het verdrag gehouden. Binnen de EU produceren de Italianen de meeste voedingsporducten die een beschermde herkomstbenaming genieten, waaronder de bekende Parmigiano Reggiano-kaas en Prosciutto di Parma-ham. Binnen CETA is afgesproken dat Canada 40 van de 292 Italiaanse labels erkent.

De Italiaanse associatie van landbouwbedrijven Coldiretti heeft eerder berekend dat CETA in potentie de voedingsexport naar Canada kan helpen verdrievoudigen naar €41 miljard per jaar. Tegelijk steunt Coldiretti het besluit van de Italiaanse regering en is de organisatie bezorgd dat Italiaans product zal worden nagemaakt.

"We zullen het vrijhandelsakkoord met Canada niet ratificeren want het beschermt slechts een klein deel van onze beschermde geografische aanduidingen en onze gecontroleerde oorsprongsbenamingen", zo legde Centinaio uit in de krant La Stampa. "We vragen het parlement om dit verdrag niet te ratificeren, en ook andere die gelijkaardig zijn aan CETA. Dat is voorzien in het regeringscontract."

In Italië is sinds kort een regering van de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging en de extreemrechtse Lega aan de macht. Die stelt zich op de Europese scène meteen bijzonder assertief op. Centinaio, een lid van de Lega, beklemtoont wel dat niet enkel zijn partij grote twijfels heeft bij het akkoord. "Er bestaan bij vele Europese ambtgenoten twijfels", stelt de minister.

CETA zorgt in Europa al jaren voor discussie. In de herfst van 2016 blokkeerde de Waalse regering een tijdje de ondertekening van het vrijhandelsverdrag met Canada. Uiteindelijk is het grootste deel van de bepalingen van CETA vorig najaar voorlopig in werking getreden. Het veelbesproken regime voor de beslechting van geschillen tussen investeerders en staten is nog niet van kracht. Pas wanneer alle lidstaten het verdrag geratificeerd hebben, treedt het definitief in werking.

BELGA/LBL

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken