Startpagina Actueel

Italië dreigt CETA op te blazen

Italië is niet van plan om het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada (CETA) te ratificeren. De nieuwe regering vindt dat het akkoord onvoldoende garanties biedt voor de bescherming van Italiaanse streekproducten, zo heeft minister van Landbouw Gian Marco Centinaio meegedeeld. In België zelf leverde de overeenkomst met Canada tot grote zorgen in de vleesvee- en varkenssector, terwijl in Canada zelf vooral de melkveehouderij bezorgd is.

Binnen CETA spraken de EU en Canada af om meer dan 90% van hun importtarieven voor landbouwproducten af te schaffen. Wat betreft als “gevoelig” aangewezen kip, kalkoenvlees, eieren en ei-producten werden buiten het verdrag gehouden. Binnen de EU produceren de Italianen de meeste voedingsporducten die een beschermde herkomstbenaming genieten, waaronder de bekende Parmigiano Reggiano-kaas en Prosciutto di Parma-ham. Binnen CETA is afgesproken dat Canada 40 van de 292 Italiaanse labels erkent.

De Italiaanse associatie van landbouwbedrijven Coldiretti...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken