Startpagina Actueel

Bedrijfsadviessysteem Kratos populair bij boeren

Kratos, het voor boeren gratis bedrijfsadviessysteem, telde in het tweede jaar meer dan 1.000 adviesaanvragen. Boeren vragen vooral advies aan over het ondernemingsplan (181 aanvragen), energie (klimaat, 210) en arbeidsveiligheid (131).

Leestijd : 1 min

Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams Minister van Landbouw Joke Schauvliege op een vraag van Sofie Joosen (N-VA).

De tweede periode liep van 16 maart 2017 tot 16 maart 2018. In totaal zijn er 14 adviesmodules, waaruit boeren kunnen kiezen. Zij vragen via een erkende adviesverstrekker advies, die vervolgens factureert aan de Vlaamse overheid.

Nieuw in het afgelopen jaar was de module ‘Technisch advies verwerking primaire landbouwproducten’, specifiek gericht op voeren die aan thuisverwerking doen. Onder die laatste vallen aanvragen voor piloottesten voor het ontwikkelen van nieuwe producten, voor de etikettering van bestaande producten (voedingswaarde, allergenen, bewaartermijnen …) en voor het optimaliseren van bestaande productieprocessen.

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken