Startpagina kleinvee

Newcastle disease (NCD) bij hobbyhouders in Luik, Soignies en Kessel

Het Voedselagentschap (FAVV) heeft de ziekte van Newcastle vastgesteld bij sierkippen van hobbyhouders in de gemeenten Kessel (provincie Antwerpen), Verviers (provincie Luik) en Soignies (provincie Henegouwen).

Leestijd : 1 min

In Verviers, Soignies en Antwerpen worden alle vereiste maatregelen genomen om de ziekte te bestrijden: rond de besmetting wordt een beschermingsgebied van 500 meter afgebakend en in deze zone is er een verbod op verzamelingen en is de vaccinatie van alle pluimvee en duiven verplicht. Deze maatregelen blijven gelden gedurende 21 dagen.

De ziekte van Newcastle is een zeer besmettelijke virusziekte, waar vrijwel alle wilde en tamme vogels gevoelig voor zijn. Afhankelijk van de virusstam en de getroffen vogelsoort zijn de ziekteverschijnselen meer of minder ernstig. Bij dieren besmet met een erg agressieve stam treden soms zenuwsymptomen en massale sterfte op.

Het Voedselagentschap benadrukt dat vaccinatie de enige goede preventie is tegen deze ziekte. Voor pluimvee gehouden op professionele bedrijven en pluimvee en duiven die aan verzamelingen deelnemen, is vaccinatie altijd verplicht. Voor dieren van hobbyhouders raadt het Agentschap de vaccinatie sterk aan.

De ziekte is enkel een probleem voor vogels. De mens is niet gevoelig. De consumptie van eieren, vlees van pluimvee en afgeleide producten houdt geen enkel risico in. Er is dus geen gevaar voor de volksgezondheid.

Ons volledig dossier over de ziekte van Newcastle is terug te vinden op de website van het Voedselagentschap.

FAVV

Lees ook in kleinvee

Terug veel belangstelling voor voorlichtingsvergaderingen

kleinvee Naar jaarlijkse gewoonte ging onlangs op 3 plaatsen in Vlaanderen een voorlichtingsvergadering voor schapenhouders door georganiseerd door het Praktijkcentrum voor Kleine Herkauwers (PCKH). Deze vergaderingen werden telkens gekoppeld aan een bedrijfsbezoek.
Meer artikelen bekijken