Startpagina Actueel

Milcobel verwacht verdere groei

Milcobel blikt tevreden terug op 2017. Het bedrijf verwerkte 1,5 miljard liter melk van de eigen leden – 11,7% meer dan een jaar eerder – en zag de omzet met 21% stijgen tot €1,2 miljard. De gemiddelde uitbetaalde melkprijs bedroeg €36,7 per 100 liter en dat is net boven het gemiddelde van de LTO Melkprijsvergelijking. Volgens topman Peter Koopmans bewijzen de cijfers dat Milcobel de juiste koers vaart.

Leestijd : 2 min

Enkele jaren geleden gooide Milcobel het roer om. Niet langer wilde Milcobel op alle markten een rol spelen; het koos ervoor de energie vooral te focussen op kwaliteitspoeder, kwaliteitskazen, mozzarella en roomijs. Milcobel verkocht in 2017 30% meer melkpoeder. Milcobel zette een nagelnieuwe poedertoren neer die inmiddels volledig operationeel is en vorig jaar 40.000 ton produceerde. Daarbij zet het in op hoogwaardige poeders die voor vooral babyvoeding kunnen worden gebruikt. De poeders vinden hun weg naar de bedrijven die op deze markt grote merken hanteren.

Het mozzarella-volume verdubbelde tot 50.000 ton. “De wereldmarkt voor mozzarella was in 2017 circa 3,4 miljoen ton groot”, aldus Koopmans. “De verwachting is dat deze markt in 2022 gegroeid zal zijn tot 3,8 miljoen ton. Van de 400.000 ton extra volume zal ongeveer de helft in de VS worden gemaakt. Milcobel zal aan die kant van de wereld geen rol spelen maar denkt vanuit België wel Europa en andere markten te gaan bedienen. We willen via Milcobel Belgische melk op de pizza van de Chinees.”

Bij de consumentenkazen was een groei van de afzet van 10% zichtbaar. Bijna de helft wordt tegen lagere prijzen in Zuid-Europa verkocht. “De opdracht is duidelijk: de bijna 50% kazen die voor lagere melkvalorisatie weggaan, die moet worden weggewerkt en daar gaan we alles op inzetten. Milcobel wil met de consumentenkazen mogelijk de grens over. Daarbij is nog geen keuze gemaakt tussen de eigen merkkaas of het leveren van ‘premium private label’.

Milcobel denkt in 2018 een gemiddeld lagere melkprijs te betalen dan in 2017 maar tegelijk ziet Koopmans de markt de komende periode wel aantrekken. De verwerking kan volgens Koopmans dit jaar groeien tot 1,8 miljard liter.

JCB

Lees ook in Actueel

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken