Startpagina Actueel

Veel verzet tegen bezuiniging landbouwbudget

De overgrote meerderheid van EU-landbouwministers is tegen plannen van de Europese Commissie om te bezuinigen op het landbouwbudget. Volgens de Franse landbouwminister Stéphane Travert vinden zeker 20 van de 27 lidstaten, dat de gereserveerde € 365 miljard voor de periode van 2020 tot 2027 onvoldoende is. Volgens Eurocommissaris Phil Hogan is een groter budget alleen haalbaar als EU-lidstaten meer gaan afdragen aan de EU.

Leestijd : 2 min

Tijdens een eerdere informele top in de Bulgaarse hoofdstad Sofia bleek al dat veel lidstaten twijfelen over de hoogte van het budget. Onder deze landen is België, dat zich aansloot bij een coalitie met onder meer Frankrijk, Spanje en Ierland die handhaving of zelfs uitbreiding van het bestaande budget eist.

In de voorstellen van Hogan is binnen het EU- budget 5% minder voor landbouw gereserveerd dan in de huidige begrotingsperiode. De oorzaak ligt vooral in het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. De Britten behoren tot de grootste nettobetalers. Daarnaast zet de Commissie in op nieuwe beleidsuitdagingen, zoals grensbewaking en defensie. Indien met onder meer inflatie rekening wordt gehouden, bedraagt de korting volgens het Europees Parlement eerder 15%.

Hogan zei in een openingsstatement bij de Landbouwraad de korting ook problematisch te vinden. De enige optie het landbouwbudget op peil te houden, is een verhoging van de afdrachten per lidstaat. Dat ligt vooral in landen die netto teruggerekend naar inwonertal al veel afdragen, zoals Nederland, Denemarken en Duitsland, politiek gevoelig. België is formeel ook nettobetaler maar is als thuisbasis van veel EU-instituties volgens sommigen eerder netto-ontvanger.

Renationalisatie

Tijdens de top brachten diverse landen ook hun zorg voor renationalisatie van beleid naar voren. Dat de steun wordt afgetopt boven €100.000 zal relatief impact hebben maar volgens sommige landen wel leiden tot veel administratieve rompslomp.

De Commissie wil meer denken vanuit doelen dan vanuit maatregelen. Beleid wordt dan eerder getoetst dan voorgeschreven door de Commissie. Sommige landen vinden de regels hiervoor te gedetailleerd of vrezen dat bepaalde landen traag zullen zijn met het indienen van hun “strategisch plan” om de vastgestelde doelen te behalen. Met name Ierland maakt zich op dit punt zorgen en denkt dat zonder een serieuze strafmaatregel ongelijke snelheden ontstaan.

Weer andere landen liever nog meer vrijheid voor eigen beleid zouden krijgen. Wanneer landen meer beleid zelf mogen maken, kan dat in potentie het gelijke speelveld dat als uitgangspunt van de gemeenschappelijke markt geldt, ondermijnen. Diverse landen pleitten tijdens de top ook voor een betere afstemming tussen landbouwbeleid en handelsbeleid. Nu worden landbouwers volgens hen beconcurreert met producten die niet hebben moeten voldoen aan dezelfde zware productie-eisen die in de EU gelden.

JCB

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken