Startpagina Akkerbouw

SALV viert 10 jaar en 187 adviezen

“De locatie is symbolisch gekozen”, begint voorzitter Hendrik Vandamme van de Strategische Adviesraad voor de Land en Tuinbouw (SALV) bij de viering van het tienjarig bestaan van de organisatie. “Twee bedrijven, Tomato Masters en Aqua4C, zagen de kans om duurzaam samen te werken, en dat geldt ook voor de SALV.” 187 adviezen en rapporten werden opgemaakt in die 10 jaar tijd, en het zullen niet de laatste zijn.

Leestijd : 4 min

De SALV is de opvolger van de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad. Men kan de adviesraad beschouwen als een efficiënt doorgeefluik: de raad bundelt de stemmen van 19 ledenorganisaties, zoals Boerenbond, ABS, Natuurpunt en Fevia Vlaanderen, in adviezen en rapporten over het land- en tuinbouwbeleid en levert die aan beleidsmakers en andere belanghebbenden. De samenstelling en de opdracht van de SALV werden in 2008 per decreet vastgelegd.

De eerste adviezen dateren van 2008 en handelden over het Europees voorzitterschap. Koen Carels herinnert zich zijn start als SALV-secretaris midden 2009 nog als gisteren: “Een van de eerste adviesdossiers die we kregen ging over een ontwerpbesluit van de Vlaamse regering betreffende de organisatie van de fokkerij van landbouwnuttige huisdieren. Ik wist er amper iets over. Maar toen heb ik vrij snel geleerd dat de kennis van de SALV vooral in de SALV zelf zit, in de leden. Het secretariaat moet enkel de kennis samenbrengen en erover een consensus formuleren.”

Ondertussen zijn er zo’n 187 adviezen afgeleverd. “Die adviezen ontstaan uit een consensus en brengen een duidelijke en breed gedragen boodschap voor het beleid. Ook wanneer eenstemmigheid in de advisering niet direct lukt, biedt de raad ruimte voor de alternatieve standpunten”, aldus Vandamme.

Duurzame symbiose

Samenwerking zit hem in de eerste plaats in de interne samenwerking van de 19 ledenorganisaties. De adviesraad kent een brede samenstelling en dat wordt als een groot pluspunt aanzien. Daarnaast wordt veel belang gehecht aan het aanbrengen van recente kennis voor het opstellen van de adviezen. “Regelmatig worden experten uitgenodigd van het departement Landbouw en Visserij, het Ilvo of universiteiten en andere kennisinstellingen om toelichting te geven bij bepaalde dossiers”, vertelt de voorzitter.

Daarnaast wil de SALV niet als een eiland worden beschouwd. Waar de kans zich voordoet, willen ze samenwerken met andere strategische adviesraden, zoals de Minaraad (de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen). “Op die manier ontstonden van de 187 adviezen 79 door samenwerking.”

Sinds 1 januari zit de SALV onder de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV). “Dat biedt enerzijds opportuniteiten op het vlak van inhoudelijke wisselwerking met de andere adviesraden binnen het SERV-huis en anderzijds versterkt het onze administratieve en communicatieve werking.”

In Oost-Vlaanderen

Elk jaar plant het SALV een netwerkevent, en dit jaar koos men Oost-Vlaanderen om de 10-jarige viering te laten doorgaan. “We zijn de tweede grootste landbouwprovincie, na West-Vlaanderen”, vertelt de gedeputeerde voor Landbouw Alexander Vercamer trots. “Op de helft van het kadastraal oppervlakte doen nog 6020 boeren aan land- en tuinbouw. 62,5 % van die cultuurgrond is bestemd voor voedergewassen of permanent weiland, en een derde voor akkerbouwteelten waarbij granen, aardappelen en suikerbieten de belangrijkste zijn. “Als het om glastuinbouw gaat, omvat Oost-Vlaanderen ongeveer 400 ha. Dat is een vijfde van de totale Vlaamse oppervlakte aan glastuinbouw.”

“De glastuinbouw beleeft niet de gemakkelijkste tijden. Er zijn de toenemende kosten en buitenlandse concurrentie. Een glastuinbouwzone zou kunnen helpen om kostenefficiënt te werken. Dan denk ik aan onder andere verwarming met biomassa, integraal waterbeheer, warmtekrachttechnologie, samenwerking met aanvoer en afvoer,...” De provincie voert daarom een actief ruimtelijk beleid.

En dat ruimte in de toekomst optimaal benut moet worden, dat wist ook minister Joke Schauvliege te vertellen. Ze wil de open ruimte vrijwaren van verkavelingen tegen 2040 (zie betonstop). “Ik zie voor de toekomst dat de SALV blijft evolueren, mee moet nadenken over het nieuwe GLB, maar ook over het vraagstuk van de ruimte in Vlaanderen.”

Tomato Masters en Aqua4C

Een voorbeeld van samenwerking tussen tussen twee bedrijven was te vinden bij Tomato Masters en Aqua4C. Tomato Masters is het bedrijf van familie Vlaemynck. Ze telen er trostomaat Flandria Elite, de langwerpige tomaat San Marzano en de pruimtomaat Intense en verkopen lokaal en internationaal via Veiling Hoogstraten onder het Flandria-label. Bioloog Stijn Van Hoestenberghe runt een heel ander bedrijf, namelijk een ecologische visboerderij Aqua4C. Ze kozen voor de kweek van omegabaars omdat die zich kan ontwikkelen op een plantaardig dieet van onder andere granen en oliehoudende zaden. Twee verschillende bedrijven, en toch is samenwerking mogelijk. Aqua4C voorziet Tomato Masters immers van nutriënrijk water voor de tomatenplanten. Daarnaast kan Aqua4C een deel van zijn elektriciteit verkrijgen van de warmtekrachtkopplingsmodulles van Tomato Masters.

MV

Lees ook in Akkerbouw

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken