Startpagina Actueel

Oxfam viseert wereldvoedselsysteem

De ongelijkheden in het wereldvoedselsysteem zijn steeds meer wraakroepend. Landbouwers en producenten in de wereld verdienen sinds twintig jaar steeds minder, terwijl de voedingsdistributie de winsten opstapelt, hekelt Oxfam in een internationale studie.

Leestijd : 1 min

De ngo stelt de "continue druk" van de supermarkten op de producenten aan de kaak opdat ze "hun kosten drukken" terwijl ze aan "steeds strengere kwaliteitsvereisten" moeten voldoen. Volgens een berekening van de organisatie maakten de eerste acht supermarktketens die op de beurs genoteerd zijn, zowat duizend miljard dollar omzet in 2016 en bijna 22 miljard dollar winst. "In plaats van te investeren in hun leveranciers, hebben ze hetzelfde jaar ruim 15 miljard dollar dividenden uitgekeerd aan hun aandeelhouders", geeft de internationale studie onder de titel "Achter de streepjescode, ongelijkheid in de voedingsketens" aan.

De koopkracht van de distributie, die de prijzen voor de leveranciers voortdurend doet dalen, vergroot het risico op schendingen van de mensenrechten en van de arbeidsrechten, benadrukt Oxfam. Alleen al in de Europese Unie zijn tien supermarktketens goed voor meer dan de helft van de verkoop van voeding in de kleinhandel, zo voegt de studie eraan toe. Walmart, de nummer één van de wereld van de supermarkten, die grotendeels in handen is van de rijkste familie van de Verenigde Staten, realiseerde in 2016 bijna 486 miljard dollar inkomsten. Dat is volgens de ngo meer dan het bruto nationaal inkomen van landen als Noorwegen of Nigeria.

naar Belga

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken