Startpagina Actueel

Inagro investeert fors in proefveldwerking

West-Vlaams parktijkonderzoekcentrum Inagro heeft met de aankoop van 12 ha extra grond een duidelijke investering gemaakt in haar proefveldwerking. Op de nieuwe gronden zullen er onder meer proeven rond precisielandbouw plaatsvinden. Maar er staan ook proeven op het programma rond het zuiveren van drainagewater van stikstof en fosfor, en proeven rond functionele agrobiodiversiteit.

Leestijd : 2 min

De 12 ha extra grond, gelegen langs reeds bestaande proefvelden, brengen de totale oppervlakte proefvelden bij Inagro op 34 ha. 21 ha is voorzien voor de gangbare landbouw, 13 ha voor de biologische landbouw. Op de nieuwe proefvelden zullen onder andere aardappelen, maïs, koolgewassen, prei en witloof in proef geteeld worden. “Het proefbedrijf biologische landbouw is uniek in Vlaanderen en is een drijvende kracht achter het onderzoek in de biologische landbouw voor Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen in het bijzonder”, aldus Mia Demeulemeester, directeur bij Inagro. De nieuwe gronden zullen in hoofdzaak naar onderzoek in de gangbare landbouw gaan, 1 ha wordt voorzien voor de biologische landbouw.

Inagro voert momenteel zo’n 400 proeven uit, verspreid over 70 teelten en rassen. Dat gebeurt op eigen velden maar ook samen met zo’n 80 proefveldhouders, verspreid over de hele provincie.

Het onderzoekscentrum heeft al een goed beeld wat het met de 12 ha extra - Godelievegronden genoemd - zal aanvangen. Zo werden de gronden al in detail in beeld gebracht met Agrometius en met Loonwerk GPS. Deze brengt gewasbedekking, aanwezige biomassa en het bladgroengehalte in beeld. Ook de geleidbaarheid van de zandleemgrond werd geregistreerd om zo meer te kunnen vertellen over het organischestofgehalte. “We zagen hier al opmerkelijke verschillen”, aldus onderzoeker Jonathan Van Beek.

De groei van het gewas zal opgevolgd worden via een drone, maar ook via een sensor die achter op de tractor kan. Beide opties zouden om en bij de 4.000 euro kosten.

Ook zal er op de velden in kwestie nagegaan worden in hoeverre functionele agrobiodiversiteit een bijdrage kan bieden aan de gewasbescherming. Langs het veld komt er een gemengde haag, maar ook een keverbank: een ophoging van een halve meter hoog en anderhalve meter breed. Deze wordt ingezaaid met grassen, zodat roofkevers (natuurlijke vijand van onder andere bladluizen) er een ideale huisvesting in zouden vinden.

Opmerkelijk zijn ook de plannen voor het aanleggen van een denitrificatie- en defosfatatie-unit NuReDrain, die het nitraat en/of de fosfor uit het drainagewater zou zuiveren via bekkens. “We zouden hiermee de eerste zijn in Vlaanderen. De techniek is gebaseerd op Deense kennis”, wist Mia Demeulemeester.

Inagro verwierf de 12 ha - na schatting door een beëdigd schatter - voor gemiddeld 100.000 euro per ha, wat als een gangbare prijs wordt gezien voor gronden in de regio Roeselare.

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken