Startpagina Bedrijfsnieuws

Limagrain toont nieuwe rassen

Limagrain pakte deze maand stevig uit op zijn proefplatform. In gerst, tarwe, triticale en spelt kon het landbouwzadenbedrijf wel iets vertellen. Maar ook in suikerbieten, winterveldbonen, koolzaad, groenbedekkers en grassen zijn ze actief. Het was een stevige proefveldrondgang, hier brengen we een beknopt overzicht van de nieuwigheden.

Leestijd : 5 min

O nder het alziend oog van directeur Marc Ballekens, werd het publiek rondgeleid doorheen tal van rassen, en dat waren er veel. Er werd ook voorzien in de ermee gepaard gaande teelttechniek. Productmanager granen Ignace Ghekiere mocht de spits afbijten met de wintertarwe.

Wintertarwe

In de tarwe kon Ghekiere alvast zeggen dat er langzaamaan een verschuiving te zien is in het portfolio. “Het segment half late en late rassen wordt steeds minder, wat we wijten aan het klimaat dat steeds warmer wordt en de steeds maar sneller wordende cyclussen voor alle rassen. Vroeger was het simpel: de latere rassen brachten de meeste opbrengst. Nu zeggen we de landbouwers het risico wat te spreiden en voor beide te kiezen. De laatste jaren merken we dat de voorbije jaren gemiddeld genomen de vroegere rassen betere opbrengst geven, en zeker in zandleemgronden.”

De nieuwigheden in 2018:

Chevignon (kweker: Saaten Union Recherche) behaalde behandeld gemiddeld 110 %. Het heeft een zeer hoog opbrengstpotentieel dankzij het hoge duizendkorrelgewicht en de goede vulling van de korrels. Verder deed het ras het goed als het ging om ziekteresistenties. Het is ook best vorstbestendig, wat het goed maakt voor Duitsland. Voor de hele zware gronden en de koude streken is het potentieel wel wat lager. Men kan het zaaien na tarwe en na maïs, en geeft veel stro.

Mutic (kweker: Florimond Desprez) heeft net als Chevignon een zeer hoog opbrengstpotentieel. Mutic is wel vroeger, en gaat in de lente vroeger oprichten. Het ras kan zeer vroeg uitgezaaid worden, maar is niet zo geschikt voor de late zaai. Verder was er weinig of geen Septoria of gele roest te zien. Behandeld haalt het ras een opbrengstniveau van 104,8 %.

Johnson (kweker: Saaten Union Recherche) is een zusterlijn van Chevignon. Het gedrag lijkt er dan ook op. Het is wel een later ras, met een iets lager hectolitergewicht en het is geen baktarwe. Het is een zeer gezond ras, dat het goed doet tegen gele roest en septoria.

Complice (kweker: Florimond Desprez) is een ras dat in alles de eerste is, klinkt het. Je kan ze al erg vroeg zaaien, het is de eerste in het voorjaar dat zich opricht en het is ook de eerste die je kan dorsen. Opvallend is de goede vulling van de korrels en het hoge hectolitergewicht. Het ras heeft echter twee aandachtspunten: er is kans op gele roest en de legervastheid is gemiddeld.

Bestaande toppers:

Anapolis (kweker: Nordstaat) is vandaag de grootste in oppervlakte in België, en neemt 15 % (in kg) van de Belgische markt voor zich. Het is een goede uitstoeler waarbij weinig kans is op grote problemen met ziektes. Verder kan je het na alle teelten zaaien. Opmerkelijk was ook het hoge aantal korrels per aar. Tenslotte geeft het ras veel stro en kan men het zaaien na maïs.

RGT Reform (kweker: RAGT) heeft maar één aandachtspunt en dat is de gele roest gevoeligheid. Wie dat weet en ermee rekening houdt, heeft nog maar weinig zorgen met de variëteit. Het is een zeer wintervast ras, met een goede tot zeer goede uitstoeling, een zeer goede legervastheid en zeer goede aarfusariumresistentie. Verder kent het onder alle rassen van het proefveld het hoogste hectolitergewicht. In Duitsland is het ras de grootste als het om oppervlakte gaat en ook in Nederland neemt het areaal hiervan toe. Het kan gezaaid worden na maïs.

Benchmark (kweker: Sejet uit Denemarken) is een halfvroege soort die op veel gronden, zoals zware en lichte gronden, het goed doet. In België en Nederland staat de variëteit in de ranking van alle proeven op nummer 2. Het geeft ook een heel goede opbrengst. In bepaalde regio’s is de kans op gele roest, wanneer niet behandeld is, wel groot. Tegen aarfusarium doet die het wel goed. Ten slotte is dit een ras dat veel stro geeft.

RGT Sacramento (kweker: RAGT) dit vroeg gebaard ras heeft zich in het voorjaar echt kunnen bewijzen dankzij de droogte. Ook ziektes zoals gele en bruine roest gaan zich niet gemakkelijk ontwikkelen in dit ras. Men moet wel oppassen voor Septoria. Bovendien heeft het een hoog opbrengstpotentieel.

Deze vier beschreven rassen kunnen allen gezaaid worden na tarwe.

Wintergerst

Nieuw in 2018:

SU Jule (kweker: Von Borries Eckendorf) is impressionant en staat mooi met zijn lange aren, goede stevigheid en goede gezondheid. Het is een ras met hoog opbrengstpotentieel, en wordt ook in Duitsl and als nieuwe topper gelanceerd. Hier wordt ook voor de kilogrammen gegaan. Er moet wel worden gespoten tegen de bladluizen.

Toppers:

Rafaela (kweker: Limagrain Europe) is voor Limagrain het grootste ras. Het kent een hoge en zeer regelmatige opbrengst dankzij de grote korrel en de goede aarvulling. Positief is de tolerantie voor dwergvergelingsvirus overgedragen door bladluizen. Het groeit zeer sterk vóór en na de winter met vroege bloei.

Hedwig (kweker: Von Borries Eckendorf) is een vroege variëteit die resistent is tegen het mozaïekvirus type 2, wat belangrijk is in velden waar de rotatie van gerst vrij kort is. Het geeft verder een hoog hectolitergewicht en goede legervastheid.

Suikerbieten

Sales Manager Suikerbieten Wannes Dermaut kon dan weer meer info geven over suikerbieten. Onder de nematodenrassen wordt BTS 4860N vernoemd als nieuwste topras voor 2019 - 2025. Die zou geschikt zijn voor alle velden, zowel nematodenbesmette als niet nematodenbesmette percelen. In vergelijking met BTS 990 vond het KBIVB dat het suikergehalte iets lager ligt, maar dat het wel zorgt voor een groter financieel inkomen. Het heeft ook een betere bodembedekking en ook een goede algemene bladgezondheid.

Voor 2019 wordt het Rhizoctoniaras BTS 4190RHC voorgesteld, dat ideaal zou zijn voor zwaarder besmette percelen. Verder heeft het ras ook een lage schietergevoeligheid. Ten slotte wordt voor 2019 ook een nieuw rhizomanieras verwacht, BTS 2385 . Dit is een zwaar ras, dat geschikt is voor alle velden, met een goede algemene bladgezondheid en een goede bodembedekking.

Groenbedekkers en tundrabonen

Qua groenbedekkers kon Product Manager Maïs, Voedergrassen, Voederbieten & Groenbedekkers Walter Vervoort twee nieuwe zaken melden. Greencover Bèta hoort onder de EAG mengsels en zou voor de beste bestrijding zorgen van het bietencystenaaltje. In de samenstelling zit bladrammenas en gele mosterd. Het geeft veel organische stof, zowel bovengronds als ondergronds. Onder de grasachtigen is Delux te noemen, met Japanse haver. Pluspunten zijn dat die het aaltje Pratylenchus penetrans reduceert, en het goed tegen vorst kan.

Ten slotte gaf Technical & Marketing Manager Voedergewassen Thomas Truyen mee dat ze onderzoek doen naar winterveld of Tundra-bonen. Ze voelen aan dat er concrete plannen zijn, bijvoorbeeld in Nederland, om een quotum op te stellen waarbij de veehouders een bepaald percentage van het eiwit voor dieren van eigen grond moeten halen. Tundra-bonen zouden de landbouwer ook een premie vlinderbloemigen opleveren van  €600 per hectare. Volgens Limagrain zijn opbrengsten tot 8 ton mogelijk.

MV

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken