Startpagina Bedrijfsnieuws

Zorvec Enicade NTec: nieuw middel tegen aardappelplaag

Leestijd : 3 min

Corteva Agriscience, het bedrijf voortvloeiend uit de fusie van Dupont Pioneer (maïszaden), Dupont Crop Protection en DOW Agrosciences brengt met Zorvec Enicade NTec een nieuw middel op de markt in de strijd tegen Phytophthora infestans of de aardappelplaag. De resultaten van het middel in proeven (ook die van EuroBlight) zijn veelbelovend, maar voorzichtigheid is geboden. Enkel een goede zorgvuldige toepassing kan het succes van het middel op langere termijn garanderen.

Preventief inzetten

“De actieve stof oxathiapiprolin is immers medium tot hoog gevoelig voor resistentie-ontwikkeling”, aldus Olivier Couery, fungicide portfolio manager bij Corteva. Corteva wil daarom het middel enkel preventief ingezet zien worden. Daar scoort het ook het best. Indien Zorvec massaal curatief ingezet zou worden, riskeert het snel zijn (uitstekende) werking te verliezen. “Vroeger kostte het op de markt brengen van een middel 100 miljoen dollar, deze dagen is dat al 300 miljoen dollar”, gaf Couery het belang van een langdurige efficiënte werking voor het bedrijf mee. Registratie en onderzoek in Europa alleen al zou 60 tot 80 miljoen dollar kosten.

In de recente geschiedenis zijn er niet zoveel actieve stoffen in de strijd tegen de aardappelplaag bijgekomen. De actieve stof in Zorvec heeft ook een werking bij onder meer tomaten, ajuinen, druiven en zonnebloemen. Het is toegelaten in onder meer Noord-Amerika, China, Australië, Italië en Engeland. En nu dus ook in België.

Specifiek inzettten

Als portfolio manager bij Corteva ziet Couery veel voordelen aan het product. “Het is biologisch fantastisch. Maar we moeten een duurzaam gebruik promoten om het middel toch 10 tot 15 jaar actief te kunnen houden. Onze boodschap is dat boeren er op kunnen rekenen, maar dat ze de inzet van het middel wel goed moeten managen. Inzetten gebeurt bij voorkeur in de snelle loofgroei fase en de knolzetting.

Olivier Couery citeert proeven in Indonesië waar 18 keer sproeien kon vervangen worden door 11 keer sproeien, waarbij de kwaliteit van de knollen ook nog eens beter was. Corteva adviseert om Zorvec niet meer dan in 30 % van alle toepassingen te gebruiken. Het wil dat Zorvec alleen maar preventief gebruikt wordt, en niet als de symptomen er al zijn. Ten derde zal het Zorvec altijd in een mix met een andere actieve stof aanbieden, die ook nog eens een andere actiemodus heeft.

Lage dosis

Jan-Dries Luijks is R&D manager Benelux en Emea Zorvec core team lid. Hij was uiteraard zeer lovend over het nieuwe product. Hij wees er op dat het middel in erg lage dosis (15 gram actieve stof/ha) werkzaam is. “We gaan heel erg laag in toe te passen hoeveelheid, wat heel goed is voor de bezorgheid over residuën in de verdere voedselketen”, aldus Luijks. Zorvec heeft bovendien een lage toxiciteit voor andere organismen en is er ook geen chronische toxiciteit waargenomen. Wat de actieve stof betreft, kunnen operatoren zelfs zonder persoonlijke beschermingsmiddelen het middel toedienen. De olie in de formulering kan bijvoorbeeld wel nog allergische reacties geven.

Beschermt

nieuwe groei

Zorvec heeft een werking op elke fase in de ontwikkeling van de aardappelplaag. In de Euroblight-proeven is het het enige middel dat drie plusjes scoort voor de bescherming van nieuwe groei. “We haalden niet de maximum score voor curatieve werking, en daar zijn we eerlijk gezegd zelfs blij mee. Een lagere score was op dat vlak zelfs nog beter geweest, want we willen Zorvec echt als enkel een preventief middel gebruikt zien”, aldus Jan-Dries Luijks.

Meer rust

Zorvec is bovendien al regenvast na 20 minuten. Na een uur is al 90 % in de plant doorgedrongen. Eens in de plant verspreidt het ook heel erg snel. Het heeft dus een systemische werking, wat verklaart waarom het ook nieuwe groei zo goed beschermt. Als enige middel op de Euroblight-tabel haalt het op dat onderdeel de hoogste score.

Volgens Luijks hoeft Zorvec ook niet zo vaak ingezet te worden als andere middelen. “Je kan dus langere intervallen tussen twee behandelingen laten. Niet eindeloos, maar wel drie tot vier dagen extra.”

Corteva claimt voor een vergelijkbare prijs een betere bescherming te bieden tegen de late plaag, waardoor er minder nood is aan bijkomende producten. Door het grotere interval in het sproeischema is er meer rust.

IDC

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken